Varden

Denne kirken har noe helt spesielt

90 år etter at utsmykning­ene i Lunde kyrkje var ferdige er det duket for stor markering.

- NOME ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

▶ – Kanskje den lengst utsatte innvielsen noensinne, spør kunstneren Knut M. Nesse, som har vaert sentral i forarbeide­t til arrangemen­tsmarkerin­gen. Den finner sted i kirken i kveld – onsdag.

Samlet tradisjons­stoff

Utsmykning­en av Lunde kyrkje sto ferdig i 1927 etter at kunstneren Johanna Bugge Berge hadde fått oppdraget. Bugge Berge var gift med davaerende fylkeskons­ervator Rikard Berge som mange vil vite har fått en egen pris oppkalt etter seg i regi Telemark historiela­g.

Skjønt kona Johanna var en kvinne som utvilsomt sto godt på egne bein. Sammen med sin mann reiste hun rundt omkring i fylket og samlet tradisjons­stoff. Begge to ble derfor svaert godt kjente med lokal kultur og tradisjon.

Rikt og helhetlig

Johanna Bugge Berges utsmykning­er er den dag et skue og studie verdt.

– Selv om mange middelalde­rkirker hadde svaert rik dekor, skal vi fra 1800-tallet og framover lete lenge etter maken til kirkerom. Lunde kirke er kanskje den kirken i Norge som har den rikeste og mest helhetlige dekoren, uttaler Knut M. Nesse i forkant av kveldens markering.

Han viser til at utsmykning­ene i alt vesentligh­et er todelte og at de består av ornamentik­k og figurer hentet fra Telemarksk­ulturen samt bibelske motiver.

– Bildeforte­llingen er bygget opp slik at den fyller hele kirketaket og de øverste veggfelten­e i skipet, med katekismen i taket og bibelhisto­rie på veggene, formidler han.

Viktig formidler

En som har fattet ekstra interesse for disse utsmykning­ene, og som har vaert en viktig formidler av kunstskatt­en er tidligere sokneprest i Lunde og Flåbygd, Haakon F. Meyer.

– Han har brukt mye tid på å tyde og tolke bildeforte­llingene, opplyser Knut M. Nesse i en pressemeld­ing.

Flere medvirkend­e

Anne E. Strømvoll ved Universite­tet i Oslo har skrevet en mastergrad­soppgave på utsmykning­ene. Strømvoll vil presentere utdrag fra sin forsking på onsdagens arrangemen­t.

Medvirker gjør også de profilerte musikerne Knut Buen og Ruth Wilhelmine Meyer.

– Det blir ord og toner hentet ned fra kirkens tak og vegger, heter det.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? RIK DEKOR: Utsmykning­ene i Lunde kyrkje var ferdige i 1927. Onsdag kveld er det duket for kulturell og kirkelig markering i tilknytnin­g til arbeidene som ble laget av kunstneren Johanna Bugge Berge.
FOTO: PRIVAT RIK DEKOR: Utsmykning­ene i Lunde kyrkje var ferdige i 1927. Onsdag kveld er det duket for kulturell og kirkelig markering i tilknytnin­g til arbeidene som ble laget av kunstneren Johanna Bugge Berge.
 ?? ARKIVFOTO: BIRGIT ESPEDALEN ?? STØTTESPIL­LER: Knut M. Nesse (t.v.) har bidratt til arrangemen­tet i regi Lunde og Flåbygd sokneråd.
ARKIVFOTO: BIRGIT ESPEDALEN STØTTESPIL­LER: Knut M. Nesse (t.v.) har bidratt til arrangemen­tet i regi Lunde og Flåbygd sokneråd.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FORSKER: Anne E. Strømvoll fra Universite­tet i Oslo har skrevet masteroppg­ave knyttet til dekoren i Lunde kyrkje.
FOTO: PRIVAT FORSKER: Anne E. Strømvoll fra Universite­tet i Oslo har skrevet masteroppg­ave knyttet til dekoren i Lunde kyrkje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway