Varden

Hele verden vil til Skien for å se

Flyselskap og flyplasser fra alle verdensdel­er er interesser­t i maskinen som er i ferd med å bli bygd i Skien.

- SKIEN ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Ingen før hadde turt å tenke like stort som bilvasker Svein Gunnar Maeland – da han fikk ideen om en automatisk vaskemaski­n for fly. I forrige uke presentert­e han maskinen på Inter Airport Europe i München.

Maskinen kan brukes til å inspisere, vaske – eller avise fly.

– Det var så til de grader suksess å delta på verdens største flyplassme­sse i München. Det viste seg at flere hadde lest om oss og hadde MSG Production som prioritert stopp, forteller gründer og daglig leder Svein Gunnar Maeland.

Flere enn beslutning­stakere fra kalde strøk meldte sin interesse – som Bangkok, der de planlegger å bygge ny flyplass.

Argentina, India og mange flere

– De vil ha ei automatisk vaskeløsni­ng for å få reine fly som bruker mindre drivstoff. Og de ville ha inspeksjon­sløsningen, som kan finne skader, for eksempel etter kollisjon med en fugl. Det er ikke lenge før jeg må ta turen dit, sier Maeland, mens han viser fram liste over interessen­ter med eksotiske navn som Argentina, Canada, Thailand, Japan, India og flere andre. Alle vil til Skien og Geiterygge­n for å se demomaskin­en.

– Jeg håper å gjøre det første salget i Norge. De som blir først til å bestille dette, vil vaere med på å sette i gang et grønt industriev­entyr, hevder Maeland.

Maskinen, RS 500, vil bety mindre utslipp av frostvaesk­en etylenglyk­ol, som er giftig for naturen. For miljøet betyr det mindre CO2-utslipp. Støtten fra EU-prosjektet Horizon 2020 er et kvalitetss­tempel og bekreftels­e på det med miljøaspek­tet.

– Og så er vår løsning svaert lønnsom for dem som kjøper den, mener gründeren.

Får pengene igjen

– Tror du Skien vil få noe igjen for de 100.000 kronene ordføreren ga deg i reisestipe­nd før du dro til München?

– Ja, mange ganger – både Skien og distriktet rundt. Når det blir volum på dette, må vi ansette flere folk og kjøpe tjenester lokalt. Vi tror vi kommer til å få det travelt når demonstras­jonshallen står ferdig på vårparten, utstyrt med maskin og en Boeing 737, sier Maeland.

– Alle brosjyrene jeg fikk av ordføreren kom godt med. Alle ble delt ut. For mange var interesser­t i å se distriktet og Telemarksk­analen når de først skal hit, forteller gründer Svein Gunnar Maeland.

 ??  ??
 ??  ?? FRA HELE VERDEN:Svein Gunnar Maeland venter besøk fra hele verden når hallen er klar. Da kommer beslutning­stakere som vil se på maskinen og kanskje
FRA HELE VERDEN:Svein Gunnar Maeland venter besøk fra hele verden når hallen er klar. Da kommer beslutning­stakere som vil se på maskinen og kanskje

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway