Varden

Bysykler i Grenland

-

En ordning med bysykler, der man kan leie eller låne en sykkel for en kort og avgrenset periode, er havnet på Skien-politikern­es bord, men utvalget for klima, miljø, naering og friluftsli­v har skjøvet saken fram i tid – til 2021. Årsaken til dette er at det er da kommunens reklameavt­ale med JCDecaux går ut. Høyres Emilie Schäffer mener det ikke er grunn til å vente så lenge, og viser til at det er mulig å hente midler til en slik ordning fra belønnings­midler og fra naeringsli­vet. Ifølge rådmannens saksutredn­ing vil etablering av en ordning med 100 sykler (som i Baerum), stativer med 200 plasser og en informasjo­ns- og betalingsl­øsning koste tre til fem millioner kroner, mens drift av ordningen anslås til 3-500.000 kroner.

Porsgrunn kommune har en sykkelordn­ing som brukes lite i dag. Det har – etter alt å dømme – sammenheng med at den er så tungvint at det ikke er et reelt valg. En enkel, rimelig og god ordning har gjort at Oslo har økt andelen reiser med sykkel, og har et mål om at 16 prosent av alle hverdagsre­iser skal foretas med sykkel i 2025. Tallene for Amsterdam og København, til sammenlign­ing, er mellom 35 og 40 prosent.

Grenland blir neppe som København, men det er opplagt at flere sykkelreis­er er en god idé, både av miljø- og folkehelse­hensyn. En bysykkelor­dning kan bidra til dette. Vi tillater oss imidlertid å undres over at en mulig bysykkelor­dning ikke har vaert et større tema i Bypakke Grenland. Vi tror at både Skien og Porsgrunn må inngå i en slik ordning hvis den skal ha noe for seg, men da må arbeidet med en slik ordning samkjøres, og ikke utsettes. Dette bør derfor bli et mer aktuelt tema for Bypakke Grenland.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway