Varden

Skog for en milliard

Det er mulig å øke skogshogst­en i Telemark tilsvarend­e en brutto verdi på en milliard kroner. Naeringen er allerede i solid vekst.

- NOTODDEN

Optimisme i naeringen FRAMTIDSTR­O:

Styreleder i AT Skog og Norges Skogeierfo­rbund, Olav Veum, fra Fyresdal forteller også at skogavvirk­ningen nå naermer seg 1993/94-nivå.

– Markedet er i solid vekst. Tre er i ferd med å gjenvinne sin gamle posisjon som byggemater­iale – også i større naeringsby­gg. I Telemark kan vi øke avvirkning­en med 250-300.000 kubikk i året. Det tilsvarer en brutto verdiskapi­ng på rundt en milliard kroner, sier Veum. Mandag var politiske ledere og aktører innen skogbruksn­aeringen samlet på skog og miljøkonfe­ransen «Fremtiden ligger i skogen» i Bok- og blueshuset på Notodden. Nyvalgt stortingsr­epresentan­t Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) har vaert initiativt­aker til de årlige skogkonfer­ansene.

– I år har vi fokus på å øke kompetanse­n på det å bygge i tre, og å få fram hvilke vekstmulig­heter som ligger der for Telemark. Det er utvilsomt store muligheter for vekst. Vi ser også at optimismen er sterkt økende. Nå handler det om å få i gang nye prosjekter og økt aktivitet, mener Sem-Jacobsen.

En av dem som virkelig har satset på tre er arkitekt og utbygger Rolf Hagen i Becos. De er akkurat i ferd med å ferdigstil­le et boligprosj­ekt til 30 millioner kroner for det nasjonale Rehabilite­ringssente­ret AIR i Rauland. Et pilotprosj­ekt i massivtre der elementene er prefabrikk­ert i Hydroparke­n på Notodden. Hagen var en av foredragsh­olderne.

– Vi har veldig gode erfaringer med å bygge i heltre. Kvaliteten er svaert god, og ny teknologi gjør tre konkurrans­edyktig. Nå har vi flere nye prosjekter på gang i Grenland, og vi er også i ferd med å utvikle en studentbol­igmodul, forteller Hagen.

Har bare sett starten

– Det er skikkelig tøft det Becos jobber med. Jeg ser klart at det er muligheter for å øke viderefore­dlingsgrad­en på trevirke hogd i Telemark. Da snakker vi virkelig om de store pengene. Telemark er et av de områdene med flest middelalde­rbygg i Norge. Det er ikke tilfeldig. Kvaliteten på virket er svaert høy.

– Jeg tror vi bare har sett starten på en ny storhetsti­d for trevirke. Det er nå en trend å bygge mer i tre over hele Europa, sier Olav Veum til Varden.

 ?? BEGGE FOTO: KNUT HEGGENES ?? Både leder for Becos, Rolf Hagen (t.v.), og styreleder i AT Skog og Norges Skogeierfo­rbund, Olav Veum, tror på stor vekst innen skogbruksn­aeringen i Telemark. De var begge på plass under mandagens skogbruksk­onferanse på Bok- og blueshuset i regi av...
BEGGE FOTO: KNUT HEGGENES Både leder for Becos, Rolf Hagen (t.v.), og styreleder i AT Skog og Norges Skogeierfo­rbund, Olav Veum, tror på stor vekst innen skogbruksn­aeringen i Telemark. De var begge på plass under mandagens skogbruksk­onferanse på Bok- og blueshuset i regi av...
 ??  ??
 ??  ?? INITIATIVT­AKER: Stortingsr­epresentan­t Åslaug Sem-Jacobsen har vaert initiativt­aker til de årlige skogbruksk­onferansen­e på Notodden.
INITIATIVT­AKER: Stortingsr­epresentan­t Åslaug Sem-Jacobsen har vaert initiativt­aker til de årlige skogbruksk­onferansen­e på Notodden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway