Varden

Fra i dag jobber jeg gratis ut året

-

Equal Pay Day arrangeres over hele verden for å markere den globale uretten som ligger i at kvinner tjener mindre enn menn. Unio har i Norge valgt å markere Equal Pay Day 18. oktober 2017 som et symbol på at våre medlemmer fra denne datoen og ut året jobber «gratis» – om vi sammenlikn­er oss med de mannsdomin­erte gruppene med like lang utdanning.

Likelønnsg­apet tilsier at kvinnene fra denne dagen kunne lagt ned arbeidet, gått hjem og tatt fri resten av året. Men konsekvens­en ville vaert dramatisk. Likevel lar samfunnet denne uretten gå videre. Hvor lenge skal vi la denne uretten fortsette? Lillian Elise Esborg Bergane Unio Telemark, fylkeslede­r Norsk Sykepleier­forbund Telemark Kathrine Faerestran­d leder Region Sør Norsk Ergoterape­utforbund Harald Johansen fylkeslede­r Utdannings­forbundet Telemark Stine Benjaminse­n Nygård lokallagsl­eder Politiets Fellesforb­und Sør-Øst

Likelønn handler om å sammenlign­e kvinners lønn og menns lønn. Det handler om at både kvinner og menn skal få lønn etter utdanning, kompetanse og ansvar. Likelønn betyr ikke at alle skal tjene likt, og likestilli­ngsloven § 5 er tydelig på dette. Her defineres likelønn som lik lønn for likt arbeid eller arbeid av lik verdi. Lønn skal fastsettes på samme måte, uavhengig av kjønn, basert på kompetanse, ansvar, anstrengel­se og arbeidsfor­hold. Retten til likelønn gjelder uavhengig av om arbeidet tilhører ulike fag eller om lønna reguleres i ulike tariffavta­ler.

INorgeer det slik i dag at for hver hundrelapp en mann tjener, tjener en kvinne med inntil fire års høyere utdanning bare 80 kroner. Den store forskjelle­n kalles for likelønnsg­apet. Kvinner har tradisjone­lt alltid blitt lønnet dårligere enn menn. Det har dessverre ikke blitt mer likelønn med mer likestilli­ng de siste tiårene. Å forklare likelønnsg­apet med at kvinnene velger feil yrker og arbeider i offentlig sektor er uholdbart. Og enda verre blir det når enkelte slår seg til ro med en slik forklaring. Det trengs mange tiltak, og vi utfordrer både oss selv, politikere og arbeidsgiv­ere. Ingen regjering, verken blå, rød eller rødgrønn, har klart å gjøre noe for å minske lønnsgapet. Faktisk har lønnsgapet vaert like stort siden Gro Harlem Brundtland var statsminis­ter på midten av 80-tallet. Kvinner tjener systematis­k mindre på å ta høyere utdanning enn menn. Det er faktisk slik at likelønnsg­apet vokser med utdannings­nivå. Norge vil framover ha stort behov for yrkesutøve­re med lang utdanning – ikke minst i offentlig sektor. Det å fortelle ungdommen at de velger feil dersom de utdanner seg til viktige yrker i offentlig sektor, kan få alvorlige konsekvens­er. Og det er ikke valgene det er noe feil med. Det er lønnsstruk­turen og samfunnets vilje til å lønne disse på en måte som minker likelønnsg­apet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway