Varden

Vurderte å skrive bokom Baneheia

Thomas Bye mener Viggo Kristianse­n er feilaktig dømt og vurderte å skrive en bok om Baneheiadr­apene. Han lot vaere, men nå skal han utfordre mannen som gjorde det.

- SKIEN Vendy Berg Hegle og NTB

Forfatter Bjørn Olav Jahr har skapt mye debatt etter at han forrige uke ga ut boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet», hvor han hevder at Viggo Kristianse­n er uskyldig dømt. Han mener blant annet at DNA-beviset og det såkalte mobilbevis­et taler for at Kristianse­n ikke kan ha vaert med på drapene som han og Jan Helge Andersen ble dømt for i 2002. Det var i mai 2000 at åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansa­nd.

Thomas Bye, teatersjef ved Teater Ibsen, og Jahr har det til felles at de begge mener Kristianse­n er feilaktig dømt for de grusomme drapene, men utgangspun­ktet for denne slutningen er forskjelli­g.

– Mange ubesvarte spørsmål

Mandag neste uke skal Bye møte forfattere­n på Deichmansk­e bibliotek i Oslo på arrangemen­tet «Drapene i Baneheia – hvorfor ikke bare la det ligge?».

Bye har i over 13 år vaert engasjert i rettssikke­rhetsspørs­mål og justismord, og har satt opp monologen «0 +0 =4» som tar utgangspun­kt Liland-saken, Torgersens­aken og Fritz Moen-saken. I løpet av seks måneder i 2011 satte han seg grundig inn i Baneheiasa­ken og vurderte å skrive en bok eller en monolog om saken.

– Jeg leste og satte meg inn i de rundt 120 ringpermen­e saken omfatter. Inntrykket jeg satt igjen med er at det er mange spørsmål som ikke blir besvart i saken. Selv om Jan Helge Andersen har tilstått, har man aldri funnet drapsvåpen­et, man har ingen forklaring på hvordan drapene skjedde og hvorfor ofrene hadde byttet klaer, for eksempel, sier Bye.

Han mener at det er knyttet så mye tvil til bevisene mot Kristianse­n at han ikke burde ha blitt dømt. Slik gikk det som kjent ikke. Bye forteller at det var flere grunner til at han lot vaere å gjøre noe på Baneheia-saken selv.

– Ved å lese saksdokume­ntene får man et innblikk i hvordan de etterlatte har hadde det i tiden etter drapene. Det er rystende lesing og jeg var redd for å såre dem ved å dra opp saken på nytt. Dessuten er Viggo Kristianse­n, med sin bakgrunn, en person man ikke har lyst til å gå inn å forsvare. Det reiser igjen et potensielt rettssikke­rhetsmessi­g problem: Hvis man er tidligere straffedøm­t er sannsynlig­heten større for å bli utsatt for justismord. Det kan ikke vaere sånn i Norge at tidligere straffedøm­te har et dårligere rettsikker­het enn andre?

Skal utfordre

Bye har nesten fullført boken til Jahr, og sier han er overrasket over hvor entydig forfattere­n er i sin framstilli­ng av Kristianse­n som uskyldig dømt.

– Det jeg følte jeg hadde grunnlag for å si etter å ha lest rettsdokum­entene, er at det finnes tvil om at Viggo Kristianse­n kan ha gjort det, og at tvilen er så sterk at han burde ha blitt frifunnet. Det er imidlertid en stor forskjell på det og faktisk hevde at han er uskyldig. Jeg var ikke på åstedet og kan ikke si noe om det, sier Bye, som forbereder flere kritiske spørsmål til møtet med Jahr.

– Jeg skal utfordre ham. Noe av det jeg har tenkt han å spørre ham om er blant annet ordvalg som svartmaler Andersen og gjør det motsatte med Kristianse­n, og om hans bastante standpunkt kan bidra til å skyve leserne bort.

Andersen avviser

I boken skriver Jahr at forklaring­ene til Jan Helge Andersen er «fulle av usannheter og usannsynli­gheter». Han framholder at det var Andersen som drepte begge jentene. Kristianse­n er uskyldig, sier han til NTB.

– Man lagde en sannhet om at det skulle ha vaert to menn på åstedet, men det er feil. Det eneste beviset som peker i Viggo Kristianse­ns retning er Jan Helge Andersens forklaring. Man hadde to historier, og valgte å tro på den ene og forkaste den andre.

Andersen har i et intervju med VG avvist påstandene til Jahr.

– Uansett om Viggo av en eller annen grunn får saken sin gjenopptat­t, så vet jeg hva som skjedde - og at Viggo er skyldig. Jeg var der! Jeg var der sammen med ham, sier han til VG.

Kristianse­n, som fortsatt soner i Ila fengsel, nekter for å ha noe med drapene å gjøre og har gjentatte ganger bedt om at saken blir gjenopptat­t uten å få medhold. I juli i år ba han for sjette gang om at saken blir gjenopptat­t.

 ??  ?? LESTE SAKSDOKUME­NTER I SEKS MÅNEDER:Thomas Bye vurderte å skrive en bok eller en monolog om
LESTE SAKSDOKUME­NTER I SEKS MÅNEDER:Thomas Bye vurderte å skrive en bok eller en monolog om

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway