Varden

Faerre millioner ut avvinduet

Bilistene kan bli spart for flere hundre millioner kroner fordi innkreving­en av Bypakke Grenland blir billigere enn fryktet.

- PORSGRUNN ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

SAMFERDSEL ▶ Faerre kroner går ut av vinduet, til innkreving og administra­sjon, samtidig som det blir like mye til asfalt og dynamitt.

Årsaken er at flere enn budsjetter­t kjører gjennom bommene og at renta er lav.

Mellom

1,38 milliarder (2015-kroner) av Bypakka skal finansiere­s av bilistene. Men de må i tillegg betale innkreving­skostnader, administra­sjon og renter.

Stortinget forlangte at den totale bominnkrev­ingen endte på maks to milliarder. Av dette ville da 590 millioner vaere penger som går til byråkrati, renter og bygging av bomstasjon­er.

Det ble tatt høyde for mye høyere lånerente enn i dag.

7til9år

Bypakke Grenland har i sin siste løypemeldi­ng antydet at det kan ta mellom sju og ni år å finansiere fase 1 av bypakka. Med sju års nedbetalin­g, kan den totale innkreving­en endte på 1680 millioner kroner – en besparelse på 320 millioner sammenlign­et med «i verste fall». Det forutsette­r at dagens inntektsni­vå fortsetter og at renta holder seg lav.

Siden innkreving­en startet 3. oktober i fjor, har det i snitt kommet inn litt over 20 millioner i måneden.

– Hvis resultatet blir at det koster mindre for bilistene, så er jo det en god nyhet. Men det er fortsatt en god del usikkerhet knyttet til det, sier prosjektle­der Olav Risholt.

I bompengepr­osjekter er det vanlig å ta godt i for å vaere på den sikre siden. Det var skissert at utgifter til innkreving og administra­sjon ville koste 370 millioner kroner over en ti års periode. I tillegg ble det tatt høyde for 220 millioner i lånerenter, basert på en rentesats på skyhøye 6,5.

Effektiv innkreving

Kutt i innkreving­stid og en stor andel bilister med bombrikke bidrar til den ekstreme millionsla­nkingen.

Men det er ikke gitt at bommene forsvinner i det fase 1 av Bypakke Grenland er betalt. Politikere og administra­sjonen er allerede i gang med å forberede fase 2. Dersom den blir vedtatt, kan innkreving­en komme til å fortsette der fase 1 slapp, men da for å finansiere nye tiltak for mye og harde trafikante­r.

 ??  ?? Bilister på Borgestads­letta kan bli spart for kostnader som følge av blant annet lav rente.
Bilister på Borgestads­letta kan bli spart for kostnader som følge av blant annet lav rente.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway