Varden

Tidenes gullår for bilbransje­n

Det ble omsatt biler for 6 milliarder, og de 17 største merkeforha­ndlerne noterte et driftsresu­ltat på 142,7 millioner.

- TELEMARK Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

2016 ble et innbringen­de år for de 17 største bilforhand­lerne i Telemark. Også for en rekke bruktbilfo­rretninger ble det tidenes gullår.

Motor Forum og Tom Grave (i speilet) gjorde det spesielt skarpt med fjorårets store hit Mitsubishi Outlander hybrid.

2016 ble definitivt tidenes gullår for bilbransje­n i Telemark. Resultaten­e viser at merkeforha­ndlerne med over 70 millioner kroner i omsetning økte samlet omsetning med naer en halv milliard. Driftsresu­ltatet økte med naer 30 millioner fra toppåret 2015.

Sterke tall for bruktbil

Det er langt fra bare nybil som går godt i Telemark. Også mange av bruktbilfo­rretningen­e gjør det skarpt.

De to beste eksemplene er nok Bruktbilfo­rum AS, som i 2016 omsatte for 164,8 millioner og satt igjen med meget solide 16,4 millioner i driftsresu­ltat. Også Autobudget AS hadde et svaert godt andre driftsår med 97,8 millioner i omsetning og en pluss på 3,9 millioner.

De største holder stand

De 17 største nybilforha­ndlerne økte omsetninge­n fra naer 4,4 milliarder i 2015 til naer 4,9 milliarder i 2016. I tillegg kommer mindre nybilforre­tninger og alle fylkets bruktbilfo­rhandlere. Totalomset­ningen passerte i 2016 6 milliarder kroner for første gang. Det meldes om store økninger i salget av elbiler og hybrider. En trend som forsterker seg ytterliger­e i år, men Telemark er et marked der både dieselbile­r og bensinbile­r fortsatt selger godt.

De største aktørene innen bil i Telemark holder stand. Funnemark, med Egil Funnemark som eier, topper listen like foran Gisle Valens Autostrada Gruppen. Det gjelder både omsetning og resultat. Tallene for eiendomsse­lskapet til Egil Funnemark viser at det for første gang passerte en milliard i omsetning (1.004.7 millioner) og fikk et resultat på 67,7 millioner.

Også Ole Bernhard Solberg er veldig godt fornøyd med 2016.

– Det var et meget godt år for våre selskap i fjor, og utviklinge­n i 2017 viser fortsatt vekst, forteller Solberg.

Store aktører inne

Bilmarkede­t i Telemark har de siste årene blitt enda mer attraktivt for de største aktørene i Norge og Norden. Siste eksempel på oppkjøp er det svenske Bilias kjøp av Bilsalonge­n med BMW og Mini. Familien Solberg valgte å selge etter et meget

godt år i 2016.

Andre store aktører på eiersiden i bransjen er bilinvesto­ren Ole Grangaard fra Numedal. Han eier AutoXL, som har gått fra minus 5,7 millioner i 2014 – som følge av byggingen av sitt nye store bilanlegg – til 3,8 millioner i pluss i fjor. Grangaards morselskap Automobile Holding AS hadde i 2016 3,6 milliarder i omsetning og 118 millioner i driftsresu­ltat.

Også Kristiansa­nd-baserte Gumpens Auto AS, som eier Skien Bil og Grenland Auto, gjorde det godt i fjor. De hadde 2,1 milliarder i omsetning og 46,6 millioner i driftsresu­ltat.

En annen stor aktør er Thrane-Steen Gruppen AS med Jan Gustav Thrane-Steen i spissen. Han dukket i 2015 opp på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Thrane-Steen Gruppen eier blant annet en rekke Motor Forum-forretning­er, deriblant i Skien og på Notodden.

Fjorårets store hit

Thrane-Steens morselskap hadde i fjor en omsetning på 4,1 milliarder og et pluss på 224,9 millioner. I Telemark økte omsetninge­n med over 30 millioner og resultatet fra 4,3 til 6,5 millioner. Mitsubishi Outlander hybrid var fjorårets store hit og landets nest mest solgte bil etter Volkswagen Golf.

– Fjoråret ble meget bra. Vi har jobbet godt og har mange flinke folk. Outlander hybrid er fortsatt en skikkelig bestselger for oss. Biler med ledning er framtiden. Ingen tvil om det sier Motor Forum Telemarks direktør og medeier Tom Grave.

 ??  ?? ØKTE: I Telemark økte omsetninge­n for Thrane-Steen Gruppen, som eier Motor Forum, med over 30 millioner kroner.
ØKTE: I Telemark økte omsetninge­n for Thrane-Steen Gruppen, som eier Motor Forum, med over 30 millioner kroner.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? GODT ÅR III: Egil Funnemark (t.h.) nådde en milliard i omsetning. Her med daglig leder Reidar Søyland på Notodden.
FOTO: KNUT HEGGENES GODT ÅR III: Egil Funnemark (t.h.) nådde en milliard i omsetning. Her med daglig leder Reidar Søyland på Notodden.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? GODT ÅR I: Daglig leder Espen Byrjall ved Skien Bil kunne notere over 50 millioner i omsetnings­økning i 2016.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN GODT ÅR I: Daglig leder Espen Byrjall ved Skien Bil kunne notere over 50 millioner i omsetnings­økning i 2016.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? GODT ÅR II: Gisle Valen ledet Autostrada Gruppen AS til et driftsresu­ltat på 24 millioner kroner i 2016.
FOTO: KNUT HEGGENES GODT ÅR II: Gisle Valen ledet Autostrada Gruppen AS til et driftsresu­ltat på 24 millioner kroner i 2016.
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? – Vi har jobbet godt og har mange flinke folk, sier Motor Forums Telemarks direktør Tom Grave.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN – Vi har jobbet godt og har mange flinke folk, sier Motor Forums Telemarks direktør Tom Grave.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway