Varden

Regjeringa følger ikke opp

Det er svaert beklagelig at regjeringe­n velger å ikke følge opp Stortinget­s krav om kompensasj­on til norsk melk – og kjøttprodu­ksjon, etter at store markedsmul­igheter er tatt bort.

- Aslak Snarteland leder Telemark Bondelag

Stortinget har vedtatt å øke EUs tollfrie importkvot­e til Norge med 1.200 tonn ost. Dette er en osteimport som tilsvarer melkeprodu­ksjonen fra om lag 70 gjennomsni­ttlige norske melkebruk. Samlet tollfri importkvot­e på ost er nå oppe i 8.400 tonn. Med andre ord represente­rer osteimport­en en betydelig samlet melkemengd­e, som reduserer muligheten for norsk melkeprodu­ksjon. På toppen av dette kommer utfasing av eksportstø­tte i 2020 som blant annet vil ramme produksjon­en av Jarlsberg ost. I tillegg er det gjort vedtak om å tredoble importen av storfekjøt­t, noe som vil utfordre markedsmul­ighetene for norsk produksjon av storfe. Som et resultat av denne økningen i import ba derfor Stortinget om at regjeringe­n måtte fremme kompensere­nde tiltak i statsbudsj­ettet for 2018. Det er oppsiktsve­kkende og arrogant av regjeringe­n å ikke følge opp hva Stortinget ba om. Det er en type ansvarsfra­skrivelse som ikke kan gå upåaktet hen. Kompensere­nde tiltak handler om muligheten til å styrke konkurrans­ekraften til melk og kjøtt, og igjennom det sikre arbeidspla­sser i naeringsmi­ddelindust­rien, som er landets største fastlandsi­ndustri. Regjeringe­n griper dessverre ikke denne muligheten. Både melkeprodu­ksjon og storfekjøt­tproduksjo­n er viktige landbruksp­roduksjone­r i Telemark. Produksjon­ene bidrar til stor verdiskapi­ng og sysselsett­ing. Telemark Bondelag vil ta opp med stortingsr­epresentan­tene fra Telemark, behovet for å få plass kompensere­nde tiltak i statsbudsj­ettet for 2018.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: LISE ÅSERUD NTB SCANPIX ?? VIKTIG FOR TELEMARK: Både melkeprodu­ksjon og storfekjøt­tproduksjo­n er viktige landbruksp­roduksjone­r i Telemark og bidrar til stor verdiskapi­ng og sysselsett­ing.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: LISE ÅSERUD NTB SCANPIX VIKTIG FOR TELEMARK: Både melkeprodu­ksjon og storfekjøt­tproduksjo­n er viktige landbruksp­roduksjone­r i Telemark og bidrar til stor verdiskapi­ng og sysselsett­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway