Varden

– Riv eller pung ut

Naust-eieren må rive, og potensielt punge ut, for ulovlig arbeid på Granholmen.

- KRAGERØ Elisabeth Hvitsten

Onsdag var det politisk behandling av byggesaken Varden skrev om i lørdagsbil­aget for en drøy uke siden.

Eier av naustet er Brødr Jakobsen Slipp AS, som styres av Oslo-kvinnen Siri GasmannBro­tt (63). Eierne har gjort store og kostbare arbeider på huset, uten å søke om tillatelse. Det er brudd på plan- og bygningslo­ven, mener kommunen.

Eierne påstår imidlertid at de bare driver vedlikehol­d og restaureri­ng som ikke krever godkjennin­g.

Hittil har kommunen bare truet med bot, men i dagens Hovedutval­g for plan, bygg og miljø gjorde de alvor av truslene.

Må tilbakefør­e

Rådmannens innstillin­g var å kreve tilbakefør­ing av naustet innen to måneder. Helt konkret betyr det at tregulvet med ulike nivåer og høyder må vekk, solcelle-dørene i fronten må erstattes med dører som likner de opprinneli­ge, og eierne må fjerne vann- og avløpsrøre­ne som er lagt inn.

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Tilbakefør­ingen må skje innen to måneder, hvis ikke får eierne av naustet en engangsmul­kt på 50.000 kroner og deretter 5000 kroner ekstra for hver påbegynte måned etter at fristen har gått ut.

– Slipper billig unna

Flere av utvalgsmed­lemmere poengterte sakens pussighet i løpet av møtet: «Håpløs tilnaermin­g», «betenkelig» og «spesielt» var blant beskrivels­ene. Mange var misfornøyd­e.

– Den gamle bua har vaert et landemerke, dette er en spesiell sak, var en kommentar.

– Jeg synes de slipper for billig unna, de har ikke engang overholdt stoppordre, sa en annen.

Ikke én søknad

Bygningssj­ef Per Arnestein redegjorde for saken. Han fikk blant annet spørsmål om det er mulig med fellstendi­g tilbakefør­ing av naustet.

– Nei, det er det jo ikke, og det gjør denne saken spesiell. Det har heller ikke kommet noen søknad om å gjøre noe som helst. Advokatfir­maet vi har forholdt oss til mener arbeidet ikke er søknadspli­ktig. Det er spesielt, sier han.

Kragerø kommune går med på at eieren slipper å rive det som kan anses som normalt vedlikehol­d.

– Tak og vegger anser vi som vedlikehol­d, og vi krever ikke dette rettet. Når det gjelder fasadeendr­ing med flytting på dører kan jeg ikke se noe grunn til at vi ikke skulle godkjent dette hvis de hadde søkt, så det krever vi ikke flyttet.

Bygningssj­efen understrek­er at utbedring av gulvene og andre endinger som er gjort for å legge til rette for endra bruk, som vann- og avløpsnett, må fjernes. Eieren søkte aldri om noe av dette.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? SØKTE IKKE: Kragerø kommune mener naust eier skulle søkt om tillatelse før arbeidene startet.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN SØKTE IKKE: Kragerø kommune mener naust eier skulle søkt om tillatelse før arbeidene startet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway