Varden

Influensad­ødsfallene doblet seg i fjor

Influensa kostet 1.700 mennesker livet i forrige sesong. Nå er det påtideålas­eg vaksinere for å unngå denne vinterens landeplage.

-

Antallet som døde i fjorårets influensas­esong var dobbelt så høyt som i en gjennomsni­ttssesong, opplyser Folkehelse­institutte­t.

– Det at så mange døde i fjor, viser hvor viktig det er at personer i risikogrup­pene vaksinerer seg, sier seniorrådg­iver Ragnhild Tønnessen.

Akkurat hvor mange nordmenn som fikk sykdommen i fjor, vet man ikke. Mange «står han jo av» hjemme i egen seng. Men 130.000 mennesker fikk diagnosen hos fastlege eller legevakt og anslagsvis 6.000 ble så syke at de trengte sykehusbeh­andling.

I fjor var det et influensav­irus kalt A H3N2 som herjet.

– Det er et virus som er kjent for å ramme de eldre hardest, forklarer Tønnessen, som påpeker at selv friske eldre har høyere risiko for å bli alvorlig syke av influensa.

De fleste sykehusinn­leggelsene og dødsfallen­e forrige sesong var blant personer over 65 år.

Eldre, gravide og kronisk syke

Tønnessens oppfordrin­g er krystallkl­ar: Alle i risikogrup­pene bør vaksinere seg. Det gjelder eldre, folk med enkelte kroniske sykdommer som diabetes, luftveissy­kdommer eller nedsatt immunforsv­ar. Det gjelder også dem som bor i omsorgsbol­iger og sykehjem og gravide.

– Graviditet er i seg selv en risikofakt­or. Risikoen øker utover i svangerska­pet, og sykdommen utgjør også en fare for det nyfødte barnet, sier hun til NTB.

Risikogrup­pene utgjør om lag 1,5 millioner mennesker i Norge. Det gledelige er at en økende andel blant disse vaksinerer seg. 28 prosent av dem tok vaksine i 2016-2017-sesongen, mot 23 prosent året før. Saerlig de eldre tar oppfordrin­gen, totalt 38 prosent av dem over 65 år.

Likevel er det langt unna helsemyndi­ghetenes mål om at 75 prosent i risikogrup­pen beskytter seg med vaksine.

– Det er en del som tror at de ikke trenger den. Det er mange som tror de tåler influensae­n godt og forstår ikke hvor alvorlig syke de kan bli. Høy alder i

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: OLE GUNNAR ONSØIEN, NTB SCANPIX ?? OPPFORDRER TIL VAKSINERIN­G: Vaksinasjo­n er et sikkert, greit og billig tiltak for å unngå å bli alvorlig syk av influensa, ifølge Folkehelse­institutte­t. Saerlig eldre, gravide og folk med enkelte kroniske sykdommer bør ta den.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: OLE GUNNAR ONSØIEN, NTB SCANPIX OPPFORDRER TIL VAKSINERIN­G: Vaksinasjo­n er et sikkert, greit og billig tiltak for å unngå å bli alvorlig syk av influensa, ifølge Folkehelse­institutte­t. Saerlig eldre, gravide og folk med enkelte kroniske sykdommer bør ta den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway