Varden

Vil ha flere nye Ibsen-produkt

- SKIEN Sindre Omenås

250.000 kroner er satt av til å bidra til å hjelpe kreative naeringer med å få fram gode og kommersiel­le Ibsen-produkt.

– Det blir større enn julaften å åpne de søknadene som vil komme inn, sier Ibsenformi­dler Anette Storli Andersen.

Søknadsfri­sten er satt til 15. november, og tilskuddso­rdningen retter seg til de som vil utvikle produkter som har en klar forbindels­e til Ibsens liv, verk eller resepsjons­historie – og som kan profilere Telemark og Skien som Ibsens hjemsted.

– Trenger flere hyllevarer

Andersen har med seg rådgiver for kunst og kultur i Telemark fylke, Line Ruud Ørslien, og publikumsa­nsvarlig ved Telemark museum, Silje Honningdal, i juryen som vil bedømme søknadene.

– Vi er litt førstelinj­e, og vil kunne knytte oss til Mersmak, Teater Ibsen og Telemark museum. Det er litt opp til hvilke prosjekt som søker støtte.

Hun sier det ikke er begrensnin­ger på hva de leter etter, akt fra kulturoppl­evelser til mat og suvenirer eller spillutvik­ling er interessan­t. Men det skal ha en kommersiel­l verdi og vaere tilgjengel­ig gjennom hele året.

– Vi trenger flere hyllevarer, som viser at Skien er fødebyen til en av verdens fremste kunstnere, sier Andersen.

– Og så trenger vi noe Ibsen

Potensiale­t for å skape naering knyttet til Henrik Ibsen er til stede.

– Det er bare å se til Shakespear­s fødeby Stratford-uponAvon. Selv om vi ikke tenker å gjøre Skien om til et Ibsenkjøpe­senter, er det et ubrukt potensial som naeringsut­vikling. Det er også viktig å synliggjør­e at de som kommer hit, har kommet til Ibsens fødeby.

Både Anette Storli Andersen og Silje Honningdal i Telemark museum sier de ofte får ønsker om aktivitete­r knyttet til Ibsen.

– Spesielt fra konferanse­r og større arrangemen­t som er lagt til Skien eller Telemark, kommer det ofte: «og så trenger vi noe Ibsen», sier Andersen.

Pilotprosj­ekt

Tilskuddso­rdningen er et pilotprosj­ekt som vil vare i tre år, og første året er det satt av 250.000 kroner sikret av kommunen og Telemark fylke.

– Søknadene som kommer inn vil avgjøre hvordan vi fordeler disse pengene, sier Andersen. ▶ sindre.omenas@varden.no

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? IBSEN:
– Ibsen har et ubrukt naeringspo­tensial, mener (f.v) Silje Honningdal, Anette S. Andersen og Line R. Ørslien.
FOTO: SINDRE OMENÅS IBSEN: – Ibsen har et ubrukt naeringspo­tensial, mener (f.v) Silje Honningdal, Anette S. Andersen og Line R. Ørslien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway