Varden

Her er de snøsikre hytte-områdene

Gaustablik­k og Haukelifje­ll er blant vinnerne i VGs oversikt over framtidas snøsikre hytteområd­er.

- ▶ SKIEN ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Mens Haukelifje­ll i perioden fra 1971 til 2000 har vaert på landstoppe­n blant populaere hytteområd­ene med gjennomsni­ttlig 238 dager med snø i året, forventes dette å synke til 209 i perioden 2031–2060. For 2071–2100 forventes ytterliger­e reduksjon til 196. Av de sju hyttedesti­nasjonene VG kårer som landets beste totalt sett, er det bare Hovden med 199 dager i perioden 2071–2100 som vil få mere snø.

Gaustablik­k vil synke fra 207 dager til henholdsvi­s 186 og 172 dager i langtidspr­ognosene. De er likevel blant de mest snøsikre områdene i landet.

88 snødager på Gautefall

Dine penger har sammen med NVE utarbeidet en oversikt over vinterspor­tssteder hvor man forventer faerre enn 175 dager med snø i året for perioden 2031–2070. Gautefall kommer i den kategorien med forventnin­g om 88 snødager. Av andre populaere skisteder forventes det 73 snødager i Oppdal og 88 dager på Kvitfjell.

– På både Haukelifje­ll og Gaustablik­k er det foretatt snømålinge­r gjennom et stort antall år, for andre hytteområd­er som Lifjell og Rauland kan man finne forventet endring ved hjelp av prognosene på nettsiden klimaservi­cesenter.no, forteller hydrolog Heidi Strand hos NVE.

To klimamodel­ler

Prognosene der har to ulike modeller. Den ene er basert på et utslippssc­enario hvor man forventer fortsatt høyt utslipp av klimagasse­r, det andre hvor klimatilta­k gir middels utslipp.

Ut fra det ganske grovmasked­e kartet går det fram at det ved middels utslipp vil bli mellom

Gode løypetrase­er hvor man kan sykle, løpe og gå er viktig. Da vil løyper kunne kjøres opp selv ved moderat snøfall. Torbjørn Meli, eiendomsme­kler

0–30 faerre snødager i året for rundt halve fylket, deriblant de fleste skidestina­sjonene i fjellet.

Eiendomsme­gler Torbjørn Meli hos Krogsveen har solgt hytter i Rauland i 15 år og er

blant dem som spenner på seg skiene hver helg i vinterseso­ngen.

– I fjor smeltet snøen bort gang på gang i desember og rett før jul gikk jeg omtrent fra den ene isflekken til den andre mens jeg møtte folk på fottur. Det ga unektelig grunn til litt tanker rundt klimaendri­nger, sier han.

– Rauland er blant de stedene som har en lang og god skisesong, men med variasjon i vaeret er det viktig at det tilrettele­gges for snøfattige perioder.

Løyper gir dobbel pris

– Gode løypetrase­er hvor man kan sykle, løpe og gå er viktig. Da vil løyper kunne kjøres opp selv ved moderat snøfall. For Raulands del er det å ha 150 kilometer med oppkjørte langrennsl­øyper en stor fordel. Uten dette ville hytteprise­ne vaert på det halve, mener Meli.

– Hvis hytteeiere vil sikre fortsatt god verdiutvik­ling på hyttene bør de absolutt bruke 750 kroner årlig til oppkjøring av løyper, sier megleren.

Når det gjelder vinteren som kommer har ikke NVE noen snøvarsler å komme med.

– Vi kan si noe om klimautvik­lingen for en tredveårsp­eriode, men hvordan vinteren blir er vi lykkelig uvitende om. Det eneste vi kan si med stor grad av sikkerhet er at nedbøren som kommer til helgen vil komme ferdig måket, sier Heide Strand hos NVE.

 ??  ?? MEST SNØ: Haukelifje­ll i Vinje har flest snødager blant hyttedesti­nasjonene VG sammen med NVE vurderer som mest
MEST SNØ: Haukelifje­ll i Vinje har flest snødager blant hyttedesti­nasjonene VG sammen med NVE vurderer som mest
 ?? ILL: KLIMASERVI­CESENTER.NO ?? HØYE KLIMAUTSLI­PP: Dette er prognosen for reduksjon i antall snødager ved fortsatt høye klimautsli­pp.
ILL: KLIMASERVI­CESENTER.NO HØYE KLIMAUTSLI­PP: Dette er prognosen for reduksjon i antall snødager ved fortsatt høye klimautsli­pp.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: NVE ?? SKIDAGER: Antall dager med gjennomsni­ttlig mer enn 25 cm snø årlig.
ILLUSTRASJ­ON: NVE SKIDAGER: Antall dager med gjennomsni­ttlig mer enn 25 cm snø årlig.
 ?? ILL: KLIMASERVI­CESENTER.NO ?? MODERAT KLIMAUTSLI­PP: Dette er prognosen for reduksjon i antall snødager ved moderate klimautsli­pp.
ILL: KLIMASERVI­CESENTER.NO MODERAT KLIMAUTSLI­PP: Dette er prognosen for reduksjon i antall snødager ved moderate klimautsli­pp.
 ?? ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway