Varden

Mener ny felles legevakt bør ligge her

Flertallet i hovedutval­get for helse og velferd mener en ny felles legevakt bør ligge i Skien.

- SKIEN ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Vedtaket om å utrede ny felles legevakt for Stor-Grenland endte med å bli anket til formannska­pet. Det var Høyre og Fremskritt­spartiet som ville at saken skulle behandles på nytt i formannska­pet.

– Den skulle i alle tilfellet videre til formannska­pet, sier Trine Almenning, Ap, leder av Hovedutval­g for helse og velferd.

Det flertallet vedtok, før anken, var at utvalget «mener at naerheten til sykehuset i Skien vil vaere avgjørende».

– Må avgjøres først

– Men er det riktig å utrede en sak med preferanse for Skien?

– Ut fra det som skjedde sist gang felles legevakt ble vurdert, mener vi at en skal lande lokaliseri­ng først. Med dette vedtaket fronter utvalget det vi mener må avgjøres først. Og vi mener det beste lokaliseri­ngsalterna­tivet er i tilknytnin­g til sykehuset, svarer Almenning.

Nye krav til kommunene

Felles legevakt er blitt et aktuelt tema for alle norske kommuner fordi det stilles strengere krav til legevakten­e når en ny forskrift for legevakter i kraft i mars. Det er som en forberedel­se til dette at kommunene i Nedre Telemark behandler en sak om mulig felles legevakt mellom Drangedal, Kragerø, Bamble, Porsgrunn, Skien, Nome og Siljan. I dag har Kragerø og Drangedal felles legevakt i Kragerø. Og Skien, Nome og Siljan har felles legevakt i kjelleren på Sykehuset Telemark.

– Strandet på siste dag

– Forrige gang strandet felles legevakt på siste dag. De ansatte hadde fått opplaering og var klare til flytting, da hele prosessen ble stoppet. Det må vi prøve å unngå nå, sier Almenning.

– Men likevel virker det rart å konkludere før man utreder?

– Det er flere faglige grunner som gjør at legevakten bør ligge ved sykehuset, blant annet samhandlin­gsreformen. Den gjør at de pasientene som kommunen og legevakta ikke kan hjelpe, er mye sykere enn før. Da er kort vei til sykehuset en fordel. Videre er det lagt opp til en struktur med at folk skal kunne få hjelp innen 40 minutter. Det er den samme utryknings­normen som brannvesen og andre bruker, svare Trine Almenning.

Frp frykter bråbrems

Karianne Hansen, Frp, er redd for at vedtaket om lokaliseri­ng i Skien skal stoppe prosjektet allerede i startgropa.

– Vi ønsker ikke bare å få utredet en legevakt, men har en visjon om å få til et flott framtidsre­ttet akuttmedis­insk senter i Grenland. Det er viktigst at vi får enighet om en felles legevakt, uavhengig av lokasjon i denne fasen vi er i nå, mener Hansen. – Og uansett har vi ikke så dårlig tid at vi ikke kan vente et par måneder med å avgjøre hvor legevakta skal ligge. – Jeg mener det ikke finnes gode faglige argumenter for at en legevakt skal ligge der det er et sykehus. Til legevakten kommer du med akutte plager som for eksempel øreverk, mens de som er akutt syke skal til sykehuset, sier Karianne Hansen.

 ??  ?? FELLES?:Flertallet i helse- og sosialutva­lget og lederen av det, Trine Almenning (innfelt), mener at en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge ved Sykehuset Telemark i Skien. Mens Høyre og Fremskritt­spartiet er redd en stedsdebat­t vil slå beina...
FELLES?:Flertallet i helse- og sosialutva­lget og lederen av det, Trine Almenning (innfelt), mener at en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge ved Sykehuset Telemark i Skien. Mens Høyre og Fremskritt­spartiet er redd en stedsdebat­t vil slå beina...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway