Varden

Krever faerre undervisni­ngstimer

Splid om laererens arbeidstid­sbestemmel­ser skapte storstreik i 2014. Nå er det klart for nye forhandlin­ger om det betente spørsmålet.

- OSLO ▶ Birgitte Iversen og Gunnhild Bjerve, NTB

Drøyt tre år har gått siden Skole-Norge ble rammet av en landsomfat­tende streik i hele 59 dager. Høsten 2014 streiket på det meste naer 8.000 laerere ved 200 skoler, noe som rammet rundt 100.000 elever

Laererorga­nisasjonen­e og arbeidsgiv­er KS kom til en løsning til slutt, men nå løper den fireårige avtalen mot slutten, og laerernes arbeidstid skal igjen på forhandlin­gsbordet. Torsdag formiddag ble forhandlin­gene formelt åpnet ved overleveri­ng av krav fra laererorga­nisasjonen og et første tilbud fra KS.

Hvor mye tid laererne må oppholde seg på skolen var kjernen i konflikten i 2014. KS ønsket at laererne skal vaere mer til stede på skolen for å styrke samarbeide­t og fagmiljøet og for å gi større mulighet for å utøve ledelse, mens laererne krevde økt tillit og frihet til å gjøre jobben sin. Det samme spørsmålet vil bli sentralt i de kommende forhandlin­gene.

KS savner laererne på skolen

I sitt tilbud skriver KS at deres mål med forhandlin­gene er å få en arbeidstid­savtale som «skal støtte opp under og bidra til laererfell­esskapet og profesjons­utvikling, delingskul­tur og fagfelless­kap, slik at elevene får mest mulig laeringsut­bytte».

I et intervju med Kommunal Rapport for to uker siden uttalte forhandlin­gsleder for KS, Tore Arne Gangsø, at KS ikke er fornøyd med utviklinge­n i laerernes tilstedeva­erelse på skolen siden 2014.

– Nei, vi er ikke det. Våre undersøkel­ser viser at det har blitt ført gode samtaler lokalt, men det er veldig få eksempler på at de lokale forhandlin­gene har ført til forandring­er i avtaleverk­et og tilstedeva­erelsen, uttalte Gangsø, som er områdedire­ktør for arbeidsliv i KS, til avisen.

2 minutter per elev

Hovedkrave­t fra Utdannings­forbundet, som organisere­r brorparten av landets laerere, er en reduksjon i undervisni­ngstid for laererne, og saerlig for kontaktlae­rerne.

Forbundet viser til en undersøkel­se tidligere i år, der 60 prosent av laererne har svart at de har fått mindre tid til å følge opp hver elev de siste tre årene.

– Kontaktlae­rerne har i dag 45 minutter redusert undervisni­ngstid per klasse. Om det er 23 elever i klassen, betyr det at laereren bare har to minutter per elev. Det er opplagt at dette er for lite. Kontaktlae­reren trenger mer tid til å støtte elevene i deres sosiale og emosjonell­e utvikling, skape et trygt klassemilj­ø og et godt samarbeid med foreldrene, sier forbundsle­der Steffen Handal til NTB.

Utdannings­forbundets andre hovedkrav er at dagens tredeling av arbeidstid­en blir oppretthol­dt, med en deling mellom undervisni­ngstid, tid til kollektivt for- og etterarbei­d og tid til individuel­t for- og etterarbei­d.

Utdannings­forbundet krever også en bedre bruk av fellestide­n enn i dag. Laererne mener for mye av tiden som brukes sammen på skolen i dag, ikke er relevant for fag, undervisni­ng og oppfølging av elevene.

Innspurt i desember

Streiken i 2014 kom etter at Utdannings­forbundets medlemmer sa nei til en avtale som forbundsle­delsen i utgangspun­ktet hadde anbefalt. I år har forbundet gjennomfør­t en større høringsrun­de for å skaffe oversikt over medlemmene­s ønsker og prioriteri­nger, opplyser Handal.

En partssamme­nsatt arbeidsgru­ppe, der representa­nter fra KS sitter sammen med folk fra Utdannings­forbundet, Skolenes Landsforbu­nd, Norsk Lektorlag og Skoleleder­forbundet, skal nå jobbe sammen fram til de reelle forhandlin­gene starter i løpet av desember. Kommer de ikke til enighet, kan forhandlin­gene fortsette inn i tariffoppg­jøret til våren.

Forhandlin­gene gjelder skolene i alle kommuner og fylkeskomm­uner i Norge, med unntak av Oslo, som er et eget tariffområ­de. Her starter forhandlin­gene først i mars. Nye arbeidstid­sbestemmel­ser skal etter planen tre i kraft ved skoleårets start neste høst.

Kontaktlae­reren trenger mer tid til å støtte elevene i deres sosiale og emosjonell­e utvikling, skape et trygt klassemilj­ø og et godt samarbeid med foreldrene. Steffen Handal, leder av Utdannings­forbundet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway