Varden

Kan bli dyrere å bruke mye strøm på én gang

For å unngå høye topper i strømforbr­uket, vil Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) at kundene skal motiveres med lavere nettleie for å spre forbruket.

- OSLO

De vil at nettleien skal bli høyere dersom du bruker mye strøm på én gang.

Store belastning­er

Strømnette­t blir utsatt for store belastning­er på de tidene av døgnet hvor folks strømbruk er høyt. Nye elektriske apparater i husholdnin­gene kan vaere energieffe­ktive, men mange er laget slik at de bruker mye kraft om gangen. Dette er en utfordring for nettselska­pene som må dimensjone­re strømnette­t etter de høyeste toppene i det totale forbruket.

Nå vil NVE motivere folk til å spre strømforbr­uket sitt til tider på døgnet hvor forbruket er lavt. Da kan nettselska­pene redusere investerin­gene i nytt nett.

– Vi ønsker at nettleien skal motivere deg til å redusere strømforbr­uket i perioder der belastning­en på nettet er høy. Ny teknologi legger til rette for at du kan jevne ut strømforbr­uket ditt uten at det går ut over komfort eller brukervenn­lighet, sier avdelingsd­irektør Ove Flataker i NVE i en pressemeld­ing.

Ved å gjøre tiltak for å redusere eller jevne ut forbruket, vil kundene kunne inngå avtale om et rimeligere abonnement. Ved overforbru­k vil prisen for nettleie vaere høyere.

Automatisk måling

De nye strømmåler­ne som skal installere­s i alle norske husstander, gjør at strømforbr­uket blir registrert på timebasis, og verdiene sendes automatisk til nettselska­pet. Forslaget fra NVE går ut på å innføre ny nettleiepr­ising fra 2021, to år etter at alle husstander i Norge har fått ny strømmåler.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY STRØMMÅLER:
Alle norske strømkunde­r skal få ny digital strømmåler installert hjemme. Nå vil NVE foreslå endringer i nettleien som blir teknisk mulig ved hjelp av de nye målerne.
FOTO: NTB SCANPIX NY STRØMMÅLER: Alle norske strømkunde­r skal få ny digital strømmåler installert hjemme. Nå vil NVE foreslå endringer i nettleien som blir teknisk mulig ved hjelp av de nye målerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway