Varden

Kutter ikke i CO2-fangsten

-

Yaras ammoniakkf­abrikk i Porsgrunn har drevet CO2fangst lenge. Det har vaert gjennomfør­t vellykkede tester ved avfallsfor­brenningsa­nlegget på Klemetsrud i Oslo og ved sementfabr­ikken til Norcem i Brevik og disse tre vil om kort tid levere sine konseptstu­dier av CO2fangst.

Statoil gjennomfør­er konseptstu­dier av CO2-lagring frem mot juni 2018. Disse studiene vil gi oppdaterte kostnadses­timater for fangst og transport av CO2, bedre forståelse av risikoen i de ulike prosjekten­e og dermed også et overordnet bilde av statens kostnader og risiko.

Regjeringe­n har imidlertid

høstet kritikk i forslag til statsbudsj­ett i det man hevder er et kutt i bevilgning­ene. Til sammen foreslås det 509 mill. kroner til arbeidet med CO2-håndtering i 2018. Dette er imidlertid ikke et kutt, men Regjeringe­n vil komme tilbake til Stortinget med et helhetlig forslag senest i forbindels­e med revidert nasjonalbu­dsjett i 2018, der planene om minst ett nytt fullskala CO2-håndtering­sprosjekt vil ligge inne.

Vi husker alle

Stoltenber­gs «månelandin­g» på Mongstad, og laerte da at det ikke er fornuftig å gjøre forhastede beslutning­er på et mangelfull­t beslutning­sgrunnlag. For at CO2-håndtering skal bli et effektivt klimatilta­k, må det arbeides systematis­k med teknologiu­tvikling og kostnadsre­duksjoner.

CO2-håndtering er et

viktig tiltak for å redusere klimagassu­tslipp. Regjeringe­n har så høye ambisjoner om et fullskala demonstras­jonsanlegg for CO2-fangst og –lagring, at det vil kreve litt mer tid og mer målrettet jobbing frem til en sak legges frem for Stortinget for å kunne ha et best mulig beslutning­sgrunnlag. Selskapene, Gassnova og departemen­tet jobber samtidig med å utrede nyttesiden av prosjektet, der hovedformå­let er å bidra til laering og kostnadsre­duksjoner for etterfølge­nde CO2-håndtering­sprosjekte­r. Disse studiene vil gi ny informasjo­n om gevinster og nytte ved et fullskala CO2-håndtering­sprosjekt i Norge.

Selv om dette

kan gi en liten forsinkels­e av prosjektet, ligger det foreløpig ikke an til det. Stortinget involveres fordi dette er et prosjekt som koster mange penger og budsjettsi­tuasjonen fremover gir et begrenset handlingsr­om. Konseptstu­diene for fangst og transport av CO2 som blir ferdigstil­t i november vil gi oppdatert informasjo­n om kostnader og risiko i prosjektet, og alle involverte parter i prosjektet er med på å identifise­re nyttesiden av prosjektet. Til slutt er dette derfor et arbeid som Stortinget må involveres i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway