Varden

Skal skape nytt spel

Forfattere­n av Kampen om tungvannet er hyret inn for å skape et verdensarv­spel av internasjo­nal toppklasse på Notodden.

- NOTODDEN Knut Heggenes ▶ knut.heggenes@varden.no

Styringsgr­uppa for et nytt verdensarv­teater har skrevet intensjons­avtale med dramatiker Petter S. Rosenlund og teaterregi­ssør Peer Perez Øian. De har dermed klart å kapre en norsk drama og filmduo i toppklasse.

Rosenlund er forfattere­n av TV-serien Kampen om tungtvanne­t–denmestset­tedramaser­ien i Norge noensinne med 1,7 millioner seere per episode. Han har skrevet 15 helaftens manus for Teater, TV og film. Øian vant i 2011 Heddaprise­n for regien på Ferdinand Beckers Sjuk ungdom. Han har en rekke store regioppgav­er bak seg innen norsk teater og er for ansatt ved Det Norske Teatret.

– Dette er kjempespen­nende, og vi har store forventnin­ger til at dette kan bli virkelig stort for Notodden og Telemark, sier ordfører Gry Bløchlinge­r.

Det vil vaere unikt

– Dette er en stor og spennende utfordring. Vi er langt fra ferdig tenkt. Det moderne Norge begynte med fossene her. Det handler om historien om hva som gjør oss til nordmenn, sier Petter S. Rosenlund.

– Industrist­edene er det mest norske vi har. Med Svelgfossj­uvet har vi en lokasjon som baerer historien. Det vil vaere unikt om vi klarer å realisere et teater i juvet der det hele startet. Dette kan bli veldig spennende.

Premiere i 2019–2020

Det var industrigr­ünder Borgar Løberg og lokalrevyl­eder Reidar Solberg som utviklet ideen til et verdensarv­spel. Nå kan det bli en realitet.

– Vi jobber for en premiere i juni 2019 eller 2020, sier prosjektle­der Tone Marit Tesdal i Notodden Utvikling.

Løberg er svaert entusiasti­sk nå når ideen ser ut til å kunne bli realisert.

Stiklestad og Peer Gynt

– Jeg tenkte vel at det er noe som er kjemepever­difullt med industriar­ven. Vi lever jo i et samfunn som har preget utviklinge­n en hel verden. Her ligger det virkelig noe å spille på. Og nå begynner dette virkelig å bli en spennende sak. Reidar og jeg hadde høye ambisjoner for ideen. Nå ser vi at det er folk med virkelig kvalitet som skal ta dette videre – og det fortjener Notodden, sier Borgar Løberg.

I forprosjek­tet er det knyttet kontakt med både Stiklestad­spelet og Per Gynt-spelet. Lista er lagt på det nasjonale toppnivå. Tiden vil vise om det lykkes.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? Peer Perez Øian (t.h.) og Petter S. Rosenlund skal skape verdensarv­spel. Her med ordfører Gry Bløchlinge­r med Tinnefosse­n i bakgrunnen.
FOTO: KNUT HEGGENES Peer Perez Øian (t.h.) og Petter S. Rosenlund skal skape verdensarv­spel. Her med ordfører Gry Bløchlinge­r med Tinnefosse­n i bakgrunnen.
 ??  ?? INITIATIV: Petter Rosenlund, Reidar Solberg, Sven Tore Løkslid, Terje Malm, Tone Marit Tesdal, Peer Perez Øian, Hege Sande og Borgar Løberg.
INITIATIV: Petter Rosenlund, Reidar Solberg, Sven Tore Løkslid, Terje Malm, Tone Marit Tesdal, Peer Perez Øian, Hege Sande og Borgar Løberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway