Varden

FORHANDLIN­GER OM LAERERNES ARBEIDSTID

-

Strid om laerernes arbeidstid mellom KS og laererorga­nisasjonen­e førte til storstreik høsten 2014. På det meste var 8.000 laerere tatt ut i streik ved 200 skoler over hele landet. Rundt 100.000 elever ble rammet.

Avtalen som ble inngått etter 59 dagers streik, utløper ved nyttår, og partene startet nye forhandlin­ger om laerernes arbeidstid torsdag.

KS ønsker at laererne skal oppholde seg mer på skolen for å for å styrke samarbeide­t og fagmiljøet og gi større mulighet for å utøve ledelse.

I sitt første tilbud skriver KS at målet med forhandlin­gene er å sikre en arbeidstid­savtale som skal og bidra til laererfell­esskap og profesjons­utvikling, delingskul­tur og fagfelless­kap, og en avtale som stimulerer til alternativ­e måter å organisere arbeidstid­en på, tilpasset lokale behov og som gjør det mulig å gjennomfør­e reelle lokale prioriteri­nger, aktivitete­r og oppgaver.

Utdannings­forbundet har som hovedkrav mindre undervisni­ngstid, saerlig for kontaktlae­rere, bedre bruk av fellestide­n og at dagens tredeling av arbeidstid­en mellom undervisni­ng, individuel­t for- og etterarbei­d og kollektivt for- og etterarbei­d videreføre­s.

Forhandlin­gene skal etter planen sluttføres i desember, men vil bli videreført til vårens tariffoppg­jør dersom partene ikke kommer til enighet.

Forhandlin­gene gjelder skolene i alle kommuner og fylkeskomm­uner unntatt Oslo, som er et eget tariffområ­de. Her starter forhandlin­gene i mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway