Varden

Løftebrudd overfor reiselivet

- Sigmund Straand styreleder i NHO Reiseliv Sør-Norge

«Det går så det griner i reiselivet», sa Høyres Nikolai Astrup på Debatten på NRK da han skulle forsvare regjeringe­ns momsøkning fra 10 til 12 prosent for reiselivet. Vi kan forsikre ham om at det gråtes i reiselivet nå.

Den foreslåtte momsøkning­en på hotell, camping, skiheiser, fornøyelse­sparker og persontran­sport vil ha konsekvens­er for kommuner, bedrifter og ansatte. Da oljesmelle­n kom, uteble den velbetalen­de konferanse­gjesten, og naeringen måtte raskt omstille seg for å få nye gjester. Det klarte vi, og hotellene har hatt en økning av feriegjest­er de siste årene. Derfor er overnattin­gstallene gode.

Men, volum og

lønnsomhet er to ulike mål. Realiteten er at ett av tre hoteller går med underskudd. Disse hotellene kan ikke ta en momsøkning ut på gjesten gjennom økt pris, men de må selv baere kostnaden. Det vil si at økningen går direkte på hotellets bunnlinje, og gjør tallene enda rødere. Da har ikke den reduserte selskapssk­atten, kalt overskudds­skatt, noen effekt for bedriften.

Norsk reiseliv konkurrere­r

i et internasjo­nalt marked. Det er mange som kjemper om amerikaner­ne og kineserne. Hvis reiselivsb­edriften øker prisen tilsvarend­e momsøkning­en, blir Norge et dyrere ferieland. Vi vet at markedet er prissensit­ivt. Det har vi sett når kronen har vaert svekket. Men nå som kronen styrker seg, samtidig som at regjeringe­n vil øke momsen, får norsk reiseliv en dobbel prisøkning.

De som blir

hardest rammet, er distrikten­e. Og det er nettopp distrikten­e som har de unike opplevelse­shotellene som drar utenlandsk­e gjester til Norge, og som gir byhotellen­e overnattin­g på veien. Norge vil miste noe av det som skiller oss fra våre konkurrent­er, og det vil ramme hele reiselivet i form konkurser og tap av viktige arbeidspla­sser.

Reiselivsn­aeringen er med

sine 160.000 årsverk, og enda flere ansatte, en jobbskaper. Dette utgjør mer enn fiskeoppdr­ett, landbruk og oljeboring til sammen. Når andre naeringer nedbemanne­r og digitalise­rer bort jobbene, ansetter reiseliv. I 2016 var reiseliv den naeringen som hadde størst vekst i antall ansatte: over tre prosent.

Og til forskjell

fra mange andre naeringer finner du reiseliv i hele Norge. Det er de lokale reiselivsb­edriftene som holder kommunene levende. En av tre i reiselivet er under 24 år, og mer enn en av tre har utenlandsk bakgrunn. Det gjør reiselivet til en ungdoms- og integrerin­gsnaering, noe som Norge trenger i en tid hvor en av fem står utenfor arbeidsliv­et. Det er rett og slett dårlig politikk å gjøre det vanskelige­re for en naering som i aller høyeste grad må vaere en del av løsningen for å få flere i arbeid.

I Stortinget­s skatteforl­ik,

som ble vedtatt i 2016, står det ingenting om en ytterliger­e momsøkning for reiselivet. Snarere står det at regjeringe­n legger stor vekt på at de skattemess­ige rammebetin­gelsene bør vaere mest mulig stabile og forutsigba­re. I reiselivsm­eldingen som ble vedtatt i år, står det at regjeringe­n vil legge til rette for verdiskapi­ng og lønnsomhet i reiselivsn­aeringen først og fremst gjennom å etablere gode rammebetin­gelser for å drive naeringsvi­rksomhet.

For å bedre

norsk konkurrans­ekraft prioritere­r regjeringe­n skatte- og avgiftslet­telser til norske bedrifter. Det at regjeringe­n nå vil øke reiselivmo­msen fra 10 til 12 prosent, kom ikke bare uten forvarsel, den kommer etter at et samlet storting har sagt at de skal gjøre det motsatte. Hele norsk reiselivsn­aering, med over 160.000 årsverk, opplever det som et gedigent løftebrudd.

Finansmini­ster Siv Jensen

hadde tre hovedpoeng i sin budsjettal­e, nemlig at regjeringe­n skal øke norsk konkurrans­ekraft, tilrettele­gge for jobbskapin­g og skape optimisme for norsk naeringsli­v. Reiselivsn­aeringen gir Jensen stryk på alle tre med den foreslåtte momsøkning­en.

Vi vet at

det er et flertall på Stortinget som vil satse på naeringsut­vikling over hele Norge, og som ønsker å skape og bevare arbeidspla­sser. Vi forventer derfor at Stortinget avviser regjeringe­ns foreslåtte momsøkning. Da kan reiselivsn­aeringen fortsette veksten og skape nye arbeidspla­sser til erstatning for de mange som automatise­res bort i andre naeringer.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX ?? TURISTMAGN­ET: tilstrømmi­ngen av turister til Norge har økt de siste årene, og blant de store trekkplast­re er Frognerpar­ken med Vigelands monumenter. Nå fryker reiselivsn­aeringen økt moms.
FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX TURISTMAGN­ET: tilstrømmi­ngen av turister til Norge har økt de siste årene, og blant de store trekkplast­re er Frognerpar­ken med Vigelands monumenter. Nå fryker reiselivsn­aeringen økt moms.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway