Varden

Vellykkede grasrotopp­rør

- DS

Jeg kjente ikke til organisasj­onen ICAN, som arbeider for at FN skal gå inn for forbud mot å bruke atomvåpen til militaere formål. Nobelkomit­een har etter mitt skjønn gitt en saklig, god og relevant begrunnels­e for å gi fredsprise­n for 2017 til organisasj­onen.

Jeg ser at Norges regjering ikke er saerlig begeistret for tildelinge­n. Utrykket populisme er brukt i denne sammenheng. Da jeg var ung blei de som kjempet mot bruk av atombomber kalt «kommunistt­ilhengere» . Den gang var også de ledende politikern­e redd for folkebeveg­elser og grasrotopp­rør.

Noen grasrotopp­rør har

senere vist seg vellykket. Jeg tenker på kampen mot EU. Videre er det sagt av noen at det var grasrotopp­rør som fikk slutt både på krigen i Vietnam, rasepoliti­kken i USA og kolonitide­n.

Det var vel

ikke grasrotopp­rør eller folkebeveg­elser som startet hverken den første eller andre verdenskri­g? Det er for enkelt å si at terrorbala­nsen, bygget på atomvåpen, har holdt fred i 70 år mellom øst og vest i Europa. Tja, er det bra nok at denne fredsbalan­sen holder i 30 år til?

Slik verden nå

ser ut er det sannsynlig at våpnene blir brukt en gang. I et slik perspektiv bør en sørge for at disse våpen blir fjernet. En slik ambisjon bør også norske politikere ha. En verdensoms­pennende folkebeveg­else mot atomvåpen bør i et slikt perspektiv hilses velkommen.

En del av

prispengen­e bør brukes til å annonsere i massemedia om hvordan vi som vanlige folk kan melde oss inn. Gjerne med en liten kontigent.

Peder Rekkedal

Gvarv

PS. Den andre

verdenskri­g sluttet ikke fordi lederne begynte å tenke. Den sluttet fordi den tyske krigsmakt brøt sammen! Så kan noen si: Husk at Japan kapitulert­e på grunn av Amerikas bruk av atomvåpen. Ja, er det noe å vaere stolt av? Hva om Japan også hadde hatt atomvåpen?

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? GOD PRIS: Nobelkomit­een, med leder Berit ReissAnder­sen i spissen, har gjort et godt valg, mener artikkelfo­rfatteren.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX GOD PRIS: Nobelkomit­een, med leder Berit ReissAnder­sen i spissen, har gjort et godt valg, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway