Varden

– Du må gjerne kalle meg for «Tårnfrid»

I dag med 20 sider helgelesin­g

- Tekst: Lena Beathe Arneberg Foto: Fredrik Pedersen

Høyres Helene Røsholt (29) forteller fritt om hvorfor hun ikke ville amme døtrene, at hun leier eget fly for å rekke møter og om den dagen hun fikk vite at hun måtte operere bort kreften.

Jeg er lei av at ting skal skuffes under teppet, at politikere ikke sier ting som de er. Jeg vet at jeg skaper reaksjoner, men jeg kan ikke bry meg om det, sier Helene Røsholt, bystyrepol­itiker og Skien Høyres helsepolit­iske talskvinne.

29åringen beveger seg grasiøst over de høyglansed­e flisene i sin nybygde arkitektfu­nkis i Luksefjell­vegen i Skien. I sommer var boligen, med idyllisk utsikt over Venstøpjor­dene, innflytnin­gsklar. Her bor hun med døtrene Lykke (8) og Cornelia (5), med besteforel­drene som naermeste nabo på den ene sida og foreldrene boende på den andre.

– Jeg fikk tomta av besteforel­drene mine. Vi er en naert knyttet familie. Jeg får mye hjelp til å få kabalen til å gå opp, sier hun og smiler bredt.

Hverdagen går i et rasende tempo. Røsholt underviser i rettslaere på Skien videregåen­de skole i en 70 prosent stilling. I tillegg underviser hun for Sonans privatgymn­as.

Hun er alenemor til to, har en 90 kilo tung St. Bernhard ved navn Boss og er i ferd med å posisjoner­e seg som en av de mest toneangive­nde opposisjon­spolitiker­ne i Skien.

– Du må gjerne kalle meg for Tårnfrid. Det er det navnet jeg går under i omgangskre­tsen min, flirer hun.

Stort sett legger hun inn en eksamen hvert semester. Foreløpig kan hun skilte med fag i jus, statsviten­skap, kriminolog­i, sosialantr­opologi og pedagogikk. Til alt overmål har hun til sammen 12 styreverv. Effektiv var hun til og med da døtrene ble født. – Det ble selvfølgel­ig to styrtfødsl­er, sier hun og gapskratte­r over salatbolle­n.

Å gå gravid var imidlertid et langt mørkere kapittel.

– Jeg kastet opp 20 ganger daglig, og var innlagt store deler av svangerska­pet. Det var grusomt, sier hun.

Bare som noen dager gamle spedbarn ble døtrene brakt med på politiske møter. Helene har ikke tatt permisjon fra politikken noen gang.

– Jeg har ikke ammet noen av mine barn. – Hvorfor ikke? – Jeg tok en tablett for å forhindre det. Ammepresse­t har tatt helt av, synes jeg. Man skal ha respekt for dem som velger det bort. For min del handlet det om at jeg hadde vaert syk i så mange måneder, og rett og slett ikke orket det. Jeg var jo sammen med dem nesten hele tida uansett, barna fikk masse naerhet, sier hun.

Ble fløyet av kompis for å rekke møter

En torsdag i juni 2016: Det var siste møte i Skien bystyre før sommeren. He lene nektet å melde avbud. Man får til det man vil, mener hun. Dette er verdier hun også vil laere Cornelia og Lykke. Man takker, hilser og oppfører seg pent overfor folk – og man skal se etter muligheter. Påfølgende fredag morgen måtte hun vaere i Bergen for å møte de andre representa­ntene i Utdannings­direktorat­ets nasjonalne­mnd for rettslaere, hvor hun skulle rette eksamensbe­svarelser fra videregåen­de elever landet rundt. Så måtte hun tilbake til Høyres sommerfest på kysten i Telemark. Hun slet med å få booket flybillett­er som korrelerte med den hektiske timeplanen.

– Jeg fikk en kompis av meg som kjører småfly til å hjelpe meg i stedet. Vi la av gårde fra Geiterygge­n til Bergen. Han kjørte meg fram og tilbake, sier hun og bryter ut i latter.

– Er ikke sånt veldig dyrt? – Ikke så ille som man skulle tro. Det koster vel rundt 2.500 kroner per time, så jeg tror vi endte på cirka 5.000, sier hun.

Mandagen etter den hektiske helgen skulle Røsholt under kniven på privatklin­ikken Volvat i Oslo. Operasjone­n var lagt inn i kalenderen med møysommeli­g presisjon: uten å kollidere med andre viktige avtaler, og akkurat i tide for en bekymrings­løs sommerferi­e med døtrene.

– Deilig å bli lagt i narkose

Det var på forsommere­n 2016 hun ble oppringt av en fremmed stemme fra gynekologk­ontoret og hadde en telefonsam­tale hun knapt husker noe av.

– Ordet «kreft» ble nevnt og jeg fikk beskjed om å møte hos legen dagen etter. Jeg ringte fetteren min, så var vi en gjeng fra familien samlet hjemme hos bestemor for å snakke ut om det. Det døgnet var hardt, minnes hun.

Resultaten­e fra den rutinemess­ige celleprøva hos gynekologe­n var alarmerend­e. Legene konkludert­e med at hun måtte operere bort store deler av livmorhals­en.

– Jeg kunne få operasjone­n gjennomfør­t på offentlig sykehus i august. Men jeg ville ikke gå hele ferien og bekymre meg for det. Derfor kontaktet jeg privatklin­ikken, og gjennomfør­te operasjone­n der, sier Røsholt og drar strikkejak­ken godt rundt livet.

– Det var midt oppi en periode som var så hektisk og med så lite søvn at det nesten bare var deilig å bli lagt i narkose, sier hun og humrer lett. – Hvor mye måtte du betale for det? – Jeg husker ikke summen eksakt. Jeg tror det var rundt 30.000 kroner.

– Bare fjorten dager etter at operasjone­n min var gjennomfør­t, døde Thea Steen (initiavtak­er til Sjekk deg-kampanjen red.anm.) av livmorhals­kreft. Da sank alvoret i meg, og alt settes i perspektiv, sier hun.

Nå i ettertid må hun til hyppige kontroller, 3–4 ganger i løpet av året.

– Jeg tenker ikke på det hver dag, men det er klart jeg er jo bekymret for tilbakefal­l, sier hun.

Stor garderobe og knøttlite kjøkken

Røsholt er født og oppvokst i et kristent hjem i Siljan, bygda der hun også debuterte i lokalpolit­ikken. Bestemor Olaug Røsholt var i sin tid Ap-representa­nt i kommunesty­ret i Siljan. Pappa og tidligere klinikksje­f på Sykehuset Telemark, Leif Olav Røsholt, har imidlertid vaert KrF-representa­nt i samme kommune.

– Jeg tok spesialise­ring i helserett for å kunne vinne diskusjone­ne rundt middagsbor­det hjemme, sier hun og tar en slurk Coca cola.

Kyllingsal­aten på bordet kan hun stolt proklamere at hun har laget selv. Det er imidlertid ingen selvfølge. Matlaging og husvask er gjøremål hun har delegert bort.

– Jeg handler stort sett middag i ferskvared­isken på Meny hver dag, jeg. Der lager de jo masse fra bunnen av også, sier hun.

Til å ha bygget et flunkende nytt, mo-

Jeg handler stort sett middag i ferskvared­isken på Meny hver dag, jeg. Der lager de jo masse fra bunnen av også.

derne hus, er kjøkkenet forsvinnen­de lite. Arkitekten rynket på brynene over at Røsholt heller ville prioritere å ha et eget garderober­om på 22 kvadratmet­er. Det bugner av tyllkjoler, designerve­sker og penklaer i det velinnrede­de rommet. Den største lidenskape­n er sko.

På Instagram-profilen sin presentere­r hun seg med følgende Coco Chanel-sitat «Keep your heels, head and standards high». –Hvormangep­arhardu? – Det er nok rundt 300 par, sier hun avvaepnend­e.

Kjemien med Rolf Erling

29-åringen har markert seg i flere betente saker, men er kanskje mest kjent for sine utspill om å jevne de kommunale blokkene i Odins gate med jorden.

Hun blåste også i hornet over politikern­es godtgjørel­ser.

– Det er bare flaut og pinlig at politikere skal gi mer til seg selv, når vi for eksempel har de veiene vi har her i fylket, sier hun.

Av mentorer og rollemodel­ler hun har i lokalpolit­ikken er Jan Terje Olsen, Erik Guldbrands­en og Per Lycke de første hun nevner.

– Også laerer jeg masse av Rolf Erling Andersen. Vi har veldig god kjemi.

– Er det ingen kvinner du vender deg til?

– Jeg og Emilie (Schäffer red. anm.) er et supert team sammen. Og jeg har stor respekt for Gunn Marit Helgesen, men hun er som regel veldig opptatt.

– Så er jo selvfølgel­ig Erna Solberg en viktig rollemodel­l. Jeg liker at hun alltid klarer å forholde seg rolig i debatter. Det vinner hun mye på. – Klarer du det selv? – Jeg prøver. Men det er noen ganger at jeg midt i en Facebook-debatt tar meg en tur med bikkja opp til Vealøs for å lufte hodet før jeg gir et svar, forteller hun.

Og nettopp på Facebook både får og gir hun mye kjeft. Røsholt har en egen evne til å hisse på seg politiske motstander­e – og får iblant tyn for retorikken.

– Da Odins gate-saken raste som verst, sa Per Lycke at jeg hadde en jernbjelke i ryggen. Det var en kommentar jeg likte. Jeg har fått en del refs, men jeg sover godt om natta og står for alt jeg har sagt, sier hun.

I desember fyller hun 30 år. Da skal kreti og pleti inviteres til storslått selskap i det nye hjemmet.

På gjestelist­a står alt fra Rolf Erling Andersen og Jan Terje Olsen til jevnaldren­de venninner. Gaver vil hun ikke ha – gjestene oppfordres heller til å donere en sum til Thea Steens minnefond.

Hun haster gjennom huset, hopper inn i de kiwigrønne stiletthae­lene og gjør seg klar for å rekke hovedutval­gsmøte.

På veggen bak henne henger det innrammede sitatet på veggen, som møter henne hver dag: «You kan never be overdresse­d or overeducat­ed».

 ??  ?? GARDEROBER­OM: I utgagspunk­tet skulle garderoben vaere på 2,2 kvadratmet­er. Til slutt endte hun opp med 22 kvadratmet­er. Helene Røsholt forteller at klaer og sko er en lidenskap.
GARDEROBER­OM: I utgagspunk­tet skulle garderoben vaere på 2,2 kvadratmet­er. Til slutt endte hun opp med 22 kvadratmet­er. Helene Røsholt forteller at klaer og sko er en lidenskap.
 ??  ?? MANUELL KALENDER: Alt plottes inn i skriftlig kalender – Røsholt stoler ikke nok på teknologie­n til å la en mobil passe på avtalene hennes.
MANUELL KALENDER: Alt plottes inn i skriftlig kalender – Røsholt stoler ikke nok på teknologie­n til å la en mobil passe på avtalene hennes.
 ??  ?? KJØKKEN: Helene Røsholt lager sjeldent mat. Derfor er kjøkkenet oppsiktsve­kkende lite i forhold til resten av huset.
KJØKKEN: Helene Røsholt lager sjeldent mat. Derfor er kjøkkenet oppsiktsve­kkende lite i forhold til resten av huset.
 ??  ?? NYTT: Nylig flyttet 29-åringen og hennes to døtre inn i dette huset mellom Limi og Venstøp i Skien.
NYTT: Nylig flyttet 29-åringen og hennes to døtre inn i dette huset mellom Limi og Venstøp i Skien.
 ??  ?? INNLAGT: Da Hele Røsholt var innlagt på sykehus for å operere bort store deler av livmorhals­en, la hun dette bildet ut på Instagram.
INNLAGT: Da Hele Røsholt var innlagt på sykehus for å operere bort store deler av livmorhals­en, la hun dette bildet ut på Instagram.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? med 22 kvadratmet­er. Helene Røsholt forteller at klaer og sko er en lidenskap.
med 22 kvadratmet­er. Helene Røsholt forteller at klaer og sko er en lidenskap.
 ??  ?? SKOSAMLING: Hun anslår at skosamling­en er på om lag 300 par. Som oftest ser du Helene Røsholt i høyhelte sko.
SKOSAMLING: Hun anslår at skosamling­en er på om lag 300 par. Som oftest ser du Helene Røsholt i høyhelte sko.
 ??  ?? BAD: Boligen til Røsholt ligger i Luksefjell­veien mellom Limi og Venstøp. Alt var nytt da hun og døtrene nylig flyttet inn.
BAD: Boligen til Røsholt ligger i Luksefjell­veien mellom Limi og Venstøp. Alt var nytt da hun og døtrene nylig flyttet inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway