Varden

De sprer sykkelgled­e i hele fylket

Fransk pasjon og nordnorsk fyrighet har gitt Telemark landets mest sykkelglad­e barn. Lurer du? Lise og Michel er svaret.

- Fortsetter på de neste sidene

Undersøkel­ser viser at ungdom i Grenland sykler tre ganger mer enn snittet i Norge. Mye av takken kan vi rette mot et svaert engasjert par.

En gjeng skolebarn kommer syklende med brede smil under hjelmen. 5C på Stathelle barneskole har oppfølging­sdag etter fjorårets sykkeloppl­aering i regi av den frivillige interesseo­rganisasjo­nen Alle Barn Sykler. Michel Fouler har vaert en runde i naermiljøe­t med gjengen. På skoleplass­en står hele Grenlands «sykkelbest­emor» – Anne Lise Herbjørgsd­atter – og tar imot klassen. Samboerpar­et har gjennom sitt sterke engasjemen­t og Alle Barn Sykler mye av aeren for at 42 prosent av barna i Grenland bruker sykkel daglig. I Norge er snittet 13 prosent. Det er tall som oser av framtidig folkehelse og miljøgevin­st.

– For oss er mål nummer én at alle skal med. Ingen skal stå uten sykkel den dagen vi kommer på besøk for å gi opplaering. Sykkelferd­igheter vil barna ha glede av resten av livet. Det å se at barna mestrer syklingen er belønning god nok for oss.

Kjaerlighe­t ved første blikk ...

Michel er ivrig etter å fortelle om hvor viktig sykkelmest­ring er for alle barn. Det kan rett og slett vaere avgjørende for sosial aksept og inkluderin­g.

Engasjemen­tet til sykkelpare­t er utvilsomt stort og ekte – og elevene er glade i dem begge – kanskje aller mest i «sykkelbest­emor» selv – Anne Lise.

– Klart det er gøy at barna husker deg i mange år etter opplaering­en. I vår kom rødrussen fra Lunde videregåen­de bort til meg på byen og kastet seg om halsen min: «Åh, det er «sykkelbest­emor! Heia!» Så herlig, sier Anne Lise, med en tåre i øyekroken.

– Men en franskmann og en nordlendin­g? Her aner vi en god historie? Var det kjaerlighe­t ved første blikk? Michel og Anne Lise ser på hverandre. – Nei, det var vel ikke helt ved første blikk...

– Åh, jo da. Det var det, kontrer Michel.

 ??  ??
 ??  ?? SYKKELGLED­E: Anne Lise og Michel med barna i 5 C på Stathelle barneskole. Mattis (b.f.v.), Andreas, Erik, Aune, Emma, Signe, Vilde, Jenny,
SYKKELGLED­E: Anne Lise og Michel med barna i 5 C på Stathelle barneskole. Mattis (b.f.v.), Andreas, Erik, Aune, Emma, Signe, Vilde, Jenny,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway