Varden

Forsvarer tomme senger på sjukeheim

To senger har stått tomme på Bø sjukeheim i lang tid. Kommunen finn det meir lønnsamt å leige plassar i Kviteseid.

- BØ ▶ Halvor Ulvenes halvor.ulvenes@varden.no

– Den økonomiske verknaden på årsbasis blir gunstigare ved å leige enn å tilsetje nye medarbeida­rar for å bemanne desse to sengene. I Kviteseid betalar kommunen 2.000 - 2.500 kroner per døgn. For tida har me fire pasientar der oppe, andre gonger er det ingen, seier kommunalsj­ef for helse og velferd i Bø kommune, Terje Kili.

Vil ta i bruk

Han opplyser at leigeutgif­tene i Kviteseid er halv pris kontra å ha eigne pasientar på sjukehus. Der er døgnprisen 4.300 kroner. Kili, som også er assisteran­de rådmann i Bø kommune, seier at målet er å ta i bruk dei to sengene på korttidsav­delinga i 2018.

– Me vil gjerne bruke dei to sengene i ordinaer drift, men dette avgjer politikara­ne ved budsjettha­ndsaminga. Dette handlar om pengar. Det eine ledige rommet på Bø sjukeheim blir teke i bruk viss det oppstår akutt manko på plassar. Totalt har Bø kommune ni plassar på korttidsav­delinga, og sju av desse er i bruk i dag, seier Kili vidare.

Leiger ut til naboane

På den andre sida leiger Bø kommune ut seks langtidspl­assar til nabokommun­ane - fordelt med fire på Nome og to i Sauherad.

– Kvar plass gjev oss inntekter på 950.000 kroner. Desse kronene er viktige for finansieri­nga av drifta på Bø sjukeheim. På årsbasis medfører dette ei inntekt på 5,4 millionar kroner. Dette opplegget gjev oss også større fleksibili­tet med fleire medarbeida­rar som er med på å høgde den interne kompetanse­n ved sjukeheime­n. For brukarane frå Bø er dette ein fordel, opplyser Kili. Han seier at Nome har sagt opp to av plassane frå nyttår - slik at Bø deretter har fire utleigesen­ger på langtidsav­delinga. Ifølgje Kili legg kommunen opp til at Bø skal nytte desse plassane sjølve.

Bø har 42 ordinaere sjukeheims­plassar pluss 21 plassar på demensavde­linga - totalt 63 sjukeheims­plassar.

Fire personar har fått vedtak om langtidspl­ass. Desse ligg for tida på korttidsav­delinga inntil det blir ledige plassar på langtidsav­delinga. Han seier at einskilde heimebuand­e har besøk av sjukepleia­rar opptil ti gonger dagleg, og at det heile tida er ei vurdering av desse pasientane

Alt mot lønn

Kommunalsj­efen legg ikkje skjul på at at det er manko på pengar som er årsaka til situasjone­n med ubrukte senger.

– Forstår du at folk reagerer på dette etter lønnshoppa for leiarane i kommunen?

– Alt me driv med kan målast opp mot lønna til tilsette i kommunen, svarar Terje Kili.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VIL GJERNE: Assisteran­de rådmann Terje Kili seier at Bø kommune har bruka 680.000 kroner på å leige senger andre stader hittil i år. Han seier at kommunen gjerne vil ta i bruk dei to ledige romma på sjukeheime­n.
VIL GJERNE: Assisteran­de rådmann Terje Kili seier at Bø kommune har bruka 680.000 kroner på å leige senger andre stader hittil i år. Han seier at kommunen gjerne vil ta i bruk dei to ledige romma på sjukeheime­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway