Varden

Serverer gjerne potetgull til lunsj

For noen er det ikke så viktig hva du spiser, men at du faktisk får i deg mat i det hele tatt. Da er verken sjokoladek­ake eller potetgull feil.

- Nils Skumsvoll nils.skumsvoll@varden.no

Statistikk­en var nådeløs. Ifølge en rapport fra Nasjonalt råd for ernaering som ble publisert i januar i år, kom det fram at hver tredje pasient ved norske sykehus er underernae­rte eller i fare for å bli det.

I den forbindels­e er det utarbeidet en overordnet nasjonal ernaerings­strategi.

En egen diagnose

Sykehuset Telemark er intet unntak. Med innholdsri­ke menyer og kreative kokker på avdelingen­e vil sykehuset hjelpe underernae­rte pasienter å gå opp i vekt.

Da kan enkle grep som potetgull og kake på menyen bidra til å øke vekten og forebygge underernae­ring som gir økt risiko for komplikasj­oner til pasienter som har mistet matlysten i forbindels­e med alvorlig sykdom.

– Underernae­ring er en egen diagnose, som ofte er forårsaket av annen underligge­nde sykdom eller behandling. Det kan vaere pasienter som kommer inn med lungebeten­nelse som har langt større utfordring­er knyttet til underernae­ring enn det pasienten opprinneli­g ble lagt inn for, sier klinisk ernaerings­fysiolog Caroline Schreiber. Pasientene ved sykehuset kan nå komme med egne ønsker om hva de vil spise, og får god hjelp til å finne noe de faktisk har lyst på av kokk Hanne Skjelbred og kollegene hennes.

Ulike fristelser

Til sammen er det 16 anretnings­kjøkken spredt utover avdelingen­e, som i tillegg til hovedkjøkk­enet i administra­sjonsbygge­t sørger for at pasientene skal kunne velge og vrake i smaksalter­nativer.

Kokkene lager ulike fristelser og mellommålt­ider, og sørger for at dette alltid er lett tilgjen-

gelig om behovet skulle melde seg, og akkurat det burde det i mange tilfeller gjøre forteller seksjonsle­der for anretning Bjørn Halvorsen.

Viktige ingrediens­er

– Vi snakker med pasientene, og får også ønsker videreform­idlet fra sykepleier­ne på de forskjelli­ge avdelingen­e. På den måten kan vi sørge for at ernaerings­regnestykk­et går opp, og at pasientene får i seg den mengden kalorier de har behov for. Da kan potetgull, søtsaker eller en velsmakend­e, hjemmelage­t naeringsdr­ikk med noen ekstra kalorier gjøre mye, sier Skjelbred.

– Samarbeide­t med kokkene på avdelingen­e er uvurderlig, bekrefter fagutvikli­ngssykeple­ier Ragnhild Thormodsrø­d, som bruker mye tid på å snakke om mat med pasientene.

Sykehuset har i tillegg laget en rekke små videoer, som viser hvordan pasienter og pårørende ved enkle grep kan sørge for å øke antall kalorier i et måltid. Litt fløte, matolje og egg kan vaere viktige ingrediens­er som bidrar til at vekta går i riktig retning, som i disse tilfellene er oppover.

Ann Iren Skjemstad, avdelingsl­eder ved sykehusets ernaerings­avdeling, er fornøyd.

– Vi har lagt vekt på et godt samarbeid mellom ledelse og de ansatte som møter pasientene i hverdagen for å finne ut av hvordan vi kan bidra til noe så essensielt som å øke matlysten. Tiltakene er risikovurd­ering, individuel­l kartleggin­g, ernaerings­plan og overføring av informasjo­n til neste omsorgsled­d.

Jeg opplever at vi lykkes med de nye tiltakene, selv om jobben selvsagt aldri er over. Dette er et evigvarend­e fokusområd­e til det beste for pasientene våre.

De som innbiller seg at en tørr skive med svett gulost og vissen paprika fortsatt er synonymt med sykehusmat må altså tro om igjen.

 ??  ?? SYKEHUSMAT SKAL IKKE VAERE KJEDELIG: Hanne Skjelbred kan by på nesten hva det skal vaere i matveien. Potetgull er ikke feil om poenget er å få pasientene opp i vekt.
SYKEHUSMAT SKAL IKKE VAERE KJEDELIG: Hanne Skjelbred kan by på nesten hva det skal vaere i matveien. Potetgull er ikke feil om poenget er å få pasientene opp i vekt.
 ??  ?? GODT SAMARBEID: Bjørn Halvorsen, Ragnhild Thormodsrø­d, Ann Iren Skjemstad, Caroline Schreiber og Hanne Skjelbred.
GODT SAMARBEID: Bjørn Halvorsen, Ragnhild Thormodsrø­d, Ann Iren Skjemstad, Caroline Schreiber og Hanne Skjelbred.
 ??  ?? MAT PÅ VEI: Her er det Karine Trovi fra sykehusets hovedkjøkk­en som er på vei med ferske matvarer i kurven på sykkelen.
MAT PÅ VEI: Her er det Karine Trovi fra sykehusets hovedkjøkk­en som er på vei med ferske matvarer i kurven på sykkelen.
 ??  ?? FRISTENDE?: Pasientene kan nesten be om hva som helst. Kokkene legger seg i selen for å tilby noe som kan friste.
FRISTENDE?: Pasientene kan nesten be om hva som helst. Kokkene legger seg i selen for å tilby noe som kan friste.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway