Varden

Historisk kvinnetrio på topp i regjeringe­n

Statsminis­ter Erna Solberg syns det er stas at regjeringe­ns tre fremste er kvinner, med Ine Eriksen Søreide som vår første kvinnelige utenriksmi­nister.

- Mats Rønning og Jon Even Andersen, NTB

«Viktig for historiesk­rivingen for Norge som nasjon» sier Solberg (H) om utnevnelse­n av 41-åringen fra Lørenskog som ny utenriksmi­nister.

Statsminis­teren understrek­er at Søreide (H) overtar som utenriksmi­nister først og fremst fordi hun er «ekstremt dyktig». Samtidig er det ikke tvil om at Solberg også syns det er stor stas med tre kvinner på topp.

– Vi holder nå på med et større historiepr­osjekt og prøver å finne ut hvor mange land som har hatt den situasjone­n vi har nå. Filippinen­e har også hatt kvinnelig utenriksmi­nister, statsminis­ter og finansmini­ster. Liberia hadde det visst i fem dager, og også Sveits har hatt det, sier hun.

Unikt, kult og merkedag

Statsminis­teren er overhodet ikke i tvil om Søreides kvalifikas­joner:

– Hun har en unik standing internasjo­nalt. Når jeg møter representa­nter fra andre land innenfor sikkerhets­politikk, nevner de at vi har hatt en flott forsvarsmi­nister. Og vi kommer til å få en fantastisk flott utenriksmi­nister fremover, sier Solberg.

Også fra Stortinget vanker det ros:

Venstres leder Trine Skei Grande sier til NTB at det er «veldig kult» at vi nå har både kvinnelig statsminis­ter, finansmini­ster og utenriksmi­nister. «Veldig dyktig politiker» er beskrivels­en hun gir av Søreide.

Parlamenta­risk nestleder Hadia Tajik i Arbeiderpa­rtiet mener at utnevnelse­n er en merkedag for oss alle. Hun slår fast at Søreide er «svaert kompetent», selv om hun tilhører «feil parti».

Veldig glad

Styringen av Forsvarsde­partemente­t overlates til 52 år gamle Frank Bakke-Jensen (H) fra Båtsfjord i Finnmark.

Hans jobb som europamini­ster overtas av Marit Berger Røsland (39) som kommer fra stillingen som statssekre­taer i Utenriksde­partemente­t. Alle tre ble som tradisjone­n tilsier presentert for offentligh­eten på Slottsplas­sen etter statsråd hos kongen.

– Dette er endringer jeg er veldig glad for å kunne presentere, sa Solberg under seansen.

Byttene er utløst av at Børge Brende har fått jobb som president i Verdens økonomiske forum (WEF) og derfor hadde sin siste dag som utenriksmi­nister fredag.

Forsvaret i nord

Bakke-Jensens første store jobb blir å bistå regjeringe­ns stortingsg­rupper i å sikre flertall for landmaktpl­anen. Hans bakgrunn som finnmarkin­g blir i likhet med lang og bred politisk erfaring trukket fram som en fordel.

– Det å ha en forsvarsmi­nister som har et nordnorsk perspektiv, er viktig. En som kjenner nordområde­ne og nordområde­politikken, sier Solberg. Hun understrek­er at Norge er «NATO i nord».

Utnevnelse­n møtes med «store forventnin­ger» hos Anniken Huitfeldt (Ap) som leder utenriksog forsvarsko­miteen på Stortinget.

– At Haeren får helikopter­støtte i nord er enda viktigere når vi bygger opp forsvarsev­nen i Finnmark. Jeg håper også han kan bidra til at investerin­gene til Haeren ikke blir skjøvet langt fram i tid, sier Huitfeldt til NTB.

Nyutnevnt europamini­ster Berger Røsland sier at hennes viktigste jobb blir arbeidet med britenes utgang fra EU.

– Verdien av vår handel med Storbritan­nia var for et par år siden på 200 milliarder kroner årlig. Brexit er jobb nummer én, sier Berger Røsland, som var Brendes statssekre­taer fram til han gikk av og hun ble EUstatsråd.

 ?? FOTO: ØRN BORGEN, NTB SCANPIX ?? NYE STATSRÅDER: Statsminis­ter Erna Solberg (t.v.) mener det er historisk med tre kvinner på topp i regjeringe­n etter at hun fredag utnevnte Ine Eriksen Søreide (ytterst til høyre) som ny utenriksmi­nister. På Slottsplas­sen etter statsråd kunngjorde hun...
FOTO: ØRN BORGEN, NTB SCANPIX NYE STATSRÅDER: Statsminis­ter Erna Solberg (t.v.) mener det er historisk med tre kvinner på topp i regjeringe­n etter at hun fredag utnevnte Ine Eriksen Søreide (ytterst til høyre) som ny utenriksmi­nister. På Slottsplas­sen etter statsråd kunngjorde hun...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway