Varden

Kan ikke fikses, må avvikles

- Lisa Velouria Skinnarlan­d Telemark Grønn Ungdoms leder

Denne høsten foreslår regjeringa i statsbudsj­ettet å kutte i støtten til dyrevernor­ganisasjon­ene. Samtidig gir de fortsatt millioner til pelsdyropp­drett. Det har aldri vaert viktigere å gå i fakkeltog mot pels.

Denne uka tar vi i Grønn Ungdom til gatene for å stå sammen med alle som kjemper for de som selv ikke har en stemme. Vi viser solidarite­t med dyrene som dømmes til et lidelsesfu­llt liv, levd kun for å ende opp som et unødvendig luksusprod­ukt.

Regjeringe­n har sviktet pelsdyrene, som alle regjeringe­r før dem. Det er snart ett år siden Erna Solberg i pelsdyrmel­dingen slo fast at naeringa skal få leve videre. Ikke bare oppretthol­der de pelsdyropd­retten, de svekker sine meningsmot­standere ved å kutte alle tilskudd til Dyrevernal­liansen, Dyrebeskyt­telsen og NOAH. De som jobber for bedre dyrevelfer­d.

Et av hovedargum­entene for pelsoppdre­tt er at det kun er noen få useriøse aktører som ødelegger for hele naeringa. Men det er ikke først og fremst de «useriøse aktørene» som er pelsdyrnae­ringas problem. Det er selve pelsproduk­sjonen som er problemati­sk i seg selv. Å holde ville dyr i bur er uforenelig med god dyrevelfer­d. Problemet kan ikke fikses, det må avvikles.

Dyrevelfer­dsloven fastslår at dyr i fangenskap skal få leve ut sine artstypisk­e behov og ikke påføres unødig lidelse. Rever og minker i pelsnaerin­ga må leve på en kvadratmet­er, mens minstekrav­ene i dyreparker krever tusen ganger mer plass for de samme artene.

Dessverre er det slik i 2017 at rovdyr fortsatt stenges inne hele sitt liv. På tross av faglige råd fra et samlet fagfelt. Ingen ville gjort det samme med hunden sin – hvorfor? Fordi rovdyr som rev, mink og hunder skal løpe, leke og jakte ute i det fri.

Grønn Ungdom vil forby pelsdyrhol­d og import av pels. Vi fortsette å marsjere og krever tomme bur. Det er viktig å gå i fakkeltoge­t mot pels, men sørgelig at det er nødvendig. Lørdag arrangeres det fakkeltog mot pels over hele landet deriblant i Skien og Bø, møt opp og bidra å gjøre den forskjelle­n.

 ??  ?? IKKE FØRSTE GANG: Fakkeltog mot pelsdyropp­drett er ikke noe nytt, her fra Bø i 2014.
IKKE FØRSTE GANG: Fakkeltog mot pelsdyropp­drett er ikke noe nytt, her fra Bø i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway