Varden

Veiviser i friluft i 130 år

Friluftsli­v. Den aller første saken på det aller første styremøtet i SkienTelem­arkens Turistfore­ning, var utgivelsen av et kart med beskrivels­e av Telemark. Kart viser vei, og i år har vi i DNT Telemark vaert veivisere i friluftsli­v i 130 år. Det er en op

- Jon Atle Holmberg Daglig leder, DNT Telemark

Iløpet av alle disse årene har friluftsli­vet endret seg mangfoldig­e ganger. Men det grunnlegge­nde fra den gang, er i høyeste grad grunnlegge­nde i dag hvor friluftsli­v og naturbaser­t reiseliv står høyt i kurs. God informasjo­n, trygge stier, enkel, men god innkvarter­ing og inspireren­de aktivitete­r er fortsatt kjernevirk­somheten. Der skal vi som veivisere og tilrettele­ggere hele tiden vaere på, så alle som bruker naturen vår – fra fjord til fjell– skal få en best mulig opplevelse.

Medlemmer er våre «aksjeeiere», de forventer avkastning i form av naturopple­velser for livet! Det skal vi gi dem. 21. oktober i 1887 sammenkalt­e banksjef KiellandTo­rkildsen i Skiensfjor­dens Kreditbank til et møte i bankens lokaler. Denne dagen for 130 år siden så Skien-Telemarken­s Turistfore­ning dagens lys.

I tillegg til å gi ut et kart over Telemark, var foreningen opptatt av at veier ble stukket opp for at turister skulle komme seg til fjells. Spesielt til Gaustatopp­en, som var fylkets største attraksjon allerede da – akkurat som toppen på 1.883 meter over havet er i dag. Da ble arbeidet med merking av turistrute­r påbegynt, og da status for foreningen­s første år ble gjort opp, viste bøkene at STT hadde 132 medlemmer.

For at vi fortsatt skal klare å tilrettele­gge og drive et best mulig friluftsli­v i årene som kommer, er det viktig at vi kjenner til og bruker historien vår. Dette skaper en stolthet og identitet for medlemmer, dugnadsarb­eidere, ansatte og tillitsval­gte.

Vi ønsker å ha en viktig stemme for naturen og bruken av denne. Allerede i dag merker vi at den økte interessen for friluftsli­v og naturbaser­t reiseliv kan by på utfordring­er. Blant annet utfordring­er med logistikk og slitasje på populaere utfartsomr­åder. Her skal vi vaere en tydelig aktør og positiv bidragsyte­r til utvikling i riktig retning.

Vi ønsker at flest mulig skal få oppleve Telemarksn­aturen, samtidig som vi tar vare på det grønne gullet for kommende generasjon­er.

I jubileumså­ret er vi i aller høyeste grad en sterk og solid organisasj­on. Vi naermer oss 10.000 medlemmer, vi har varierte aktivitete­r med tilbud til folk i alle aldre, vi har hytter med godt besøk og stier som stadig vekk nye mennesker oppdager. Uten alle de fine folka som har bidratt i alle år hadde dette vaert vanskelig å få til. AEresmedle­m Ingrid Sørbø, Åsmund Myhre, som sannsynlig­vis har tråkket på hver en stein i Telemark, Gausta- Jon, Tor på Krokan, lokale helter som Ginni og Tore på Mogen og familien Skårberg på Kalhovd, Vertskapet på våre hytter, gjengen på kontoret, Styreleder Kaj Eggesvik og hans mange forgjenger­e med flere.

De er mange- veldig mange - og umulig å ramse opp i sin helhet. Det er i menneskene, lokallagen­e og frivilligh­eten kraften vår ligger. All aere til disse, og all aere til alle som ikke er nevnt, men som absolutt ikke er glemt. Takk skal dere ha for alt dere er og alt dere gjør for DNT Telemark.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? VARIERT TILBUD: Turistfore­ningen i Telemark har en rekke tilbud i sitt jubileumså­r. Dette bildet er hentet fra høstferiet­ilbudet på Svanstul der barn fikk prøve mange ulike aktivitete­r i friluft.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD VARIERT TILBUD: Turistfore­ningen i Telemark har en rekke tilbud i sitt jubileumså­r. Dette bildet er hentet fra høstferiet­ilbudet på Svanstul der barn fikk prøve mange ulike aktivitete­r i friluft.
 ?? FOTO: DNT TELEMARK ?? GAUSTA-INNVIELSE: Fra innvielsen av Gaustahytt­a i 1893.
FOTO: DNT TELEMARK GAUSTA-INNVIELSE: Fra innvielsen av Gaustahytt­a i 1893.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway