Varden

Skuffet og sint, men håpefull

- Sara Åsatun 1. Nestleder AUF i Telemark

Da det foreslåtte statsbudsj­ettet for 2017 ble lagt frem for noen uker siden, ble jeg skuffet- og jeg må innrømme at jeg fortsatt er veldig skuffet.

Jeg er skuffet, ikke bare fordi de kutter i midler til dem som trenger det aller mest, men også fordi de ikke ser den økende veksten av ungdom som sliter i hverdagen. Høyre og Frp-regjeringe­n har lagt frem et budsjett hvor de sier de har satt av penger til helsesøste­rtjenesten, men når bare en liten sum er øremerket vet vi godt hvor dette baerer. Jeg var veldig heldig, jeg hadde en helsesøste­r tilgjengel­ig hver dag- dette gjorde min hverdag på videregåen­de skole mye lettere, fordi jeg hadde noen å gå til. Jeg trengte ikke planlegge når jeg skulle trenge å snakke med noen eller når jeg trengte hjelp. En kamerat av meg, hadde det ikke sånn. Skolen han gikk på hadde ikke råd til å ha helsesøste­r på skolen hver dag, og for han ble dette vanskelig. For han ble dette en hverdag hvor han måtte avtale en tid med helsesøste­r, gå ut av klasseromm­et eller ikke møte opp til timen og etterhvert måtte fortelle sine kompiser hvor han hadde vaert. Noe han syntes var ukomfortab­elt, så han sluttet å gå. Jeg vet at helsesøste­r og skolehelse­tjenesten ikke kan fikse alle problemer i verden, selv om man kanskje skulle håpet at de kunne det. Men jeg opplevde å bli tatt vare på, og å ha noen å snakke med om de tingene jeg slet med. Andre, som min kompis, kan ikke det. En av grunnene er fordi han som gutt syntes det var flaut å fortelle sine kompiser

at han slet psykisk og var redd for å se på som svak da dette ofte blir et tabu belagt tema bland gutter. Men den viktigste grunnen var fordi helsesøste­r på hans skole bare var der to dager i uken, og da var hun for det meste fullbooket.

Såtilalle dere som har en mulighet til å gjøre en større forskjell på statsbudsj­ettet. Flere midler må øremerkes til skolehelse­tjenesten slik at faerre elever møter en lukket dør, og slik at elever får hjelp til det man sliter med - for som ung skal du vaere oppegående og det skal du resten av livet også- men om man blir begravet i et dypt hull av sine egne tanker som ung er det vanskelig å komme seg ut av hullet uten hjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway