Varden

Kuderne trenger vår hjelp nå

- Anna Pauline Sharma 20 år fra Porsgrunn

Nå ser det endelig ut som at IS har mistet sitt territorie­lle feste i Syria og Irak. En lang konflikt går endelig mot slutten, men en annen har oppstått.

Etter at kurderne i Nord-Irak stemte om selvstendi­ghet, har regjeringe­n i Irak valgt å bruke sanksjoner mot de kurdiske områdene i Irak. Hvorfor skal kurderne bli straffet for å ha brukt sin egen stemme?

De siste tre årene har de kurdiske peshmergae­ne kjempet alene i kampen mot IS uten hjelp fra den irakiske haeren som valgte å trekke seg ut fra konflikten til tross for at deler av deres land var under IS sin kontroll.

I det siste har vi hørt en del om byen Kirkuk i Irak. Dette er en oljerik by som kurderne klarte å gjenerobre fra IS. Som følge av at den kurdiske regionregj­eringen i Erbil lot kurderne i Kirkuk stemme ved valget om kurdisk selvstendi­ghet og redselen for at kurderne skal ta kontrollen over byen, valgte regjeringe­n i Bagdad å invadere Kirkuk.

Kurderne på sin side ser på byen som en viktig del av deres historie.

Dette er provoseren­de, i og med at de lot kurderne kjempe alene mot IS. Det er vondt å se hva slags smerte dette har påført de kurderne jeg kjenner, og kurderne generelt. Den kurdiske avstem

ningen om selvstendi­ghet falt ikke i god jord hos irakerne, eller hos de omliggende landene. Ifølge Al Jazeera har flere tusen kurderne flyktet fra Kirkuk etter en større offensiv mot byen. De irakiske myndighete­ne har klart å ta kontroll over byen ved hjelp av sine iranske allierte. Grunnen til dette er at det finnes en stor gruppe kurdere i Iran, og iranerne er redde for at det samme skal skje hos dem.

Hvor er det internasjo­nale samfunnet nå? Kurderne trenger vår hjelp, men det internasjo­nale samfunnet har valgt å stå utenfor konflikten. Både Norge og USA har deltatt i Irak-krigen i 2003 og i kampen mot IS. Hvorfor hjelper vi ikke nå? Hadde det ikke vaert for kurderne hadde trolig IS fortsatt hatt kontrollen over flere områder. Bør ikke verdens største etniske gruppe uten land endelig få det?

 ?? FOTO: KHALID MOHAMMED, AP ?? OMSTRIDT VALG: En irkaisk kurdisk kvinne avlegger sin stemme i det omstridte valget om et selvstendi­g Kuridtsan. Både dette valgte og kampen mot IS krever internasjo­nal støtte, mener artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KHALID MOHAMMED, AP OMSTRIDT VALG: En irkaisk kurdisk kvinne avlegger sin stemme i det omstridte valget om et selvstendi­g Kuridtsan. Både dette valgte og kampen mot IS krever internasjo­nal støtte, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway