Varden

– Gode forestilli­nger er bare en bonus

Gitte og Lars Engh visste ikke helt hva de satte i gang da de startet Buer amatørog barneteate­r i 1991. Denne helgen vises den 25. forestilli­ngen for tre fulle hus i Ibsenhuset.

- Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Som de siste 25 årene har Gitte Jensen Engh og Lars Engh «flyttet» fra Borgeåsen og inn på Ibsenhuset for en ukes tid. Ekteparet er primus motor for Buer amatør- og barneteate­r (BAB) som i går hadde premiere på «Dyrene i Hakkebakke­skogen». Alle de tre forestilli­ngene i Dovregubbe­ns hall er for første gang utsolgt god tid i forveien.

– Vi har hatt fulle hus før, men at alle tre er utsolgt allerede før vi er i gang er ny rekord, sier Lars Engh.

Varden møter paret med hver sin termokopp med kaffe plantet i neven torsdag denne uka. Det er lange dager for alle involverte, og denne dagen er det generalprø­ven som står for tur. Om de er spente? Årene har gitt dem rutine og erfaring til å vite at dette går bra. Det er årevis siden Lars våknet om natta av at Gitte lette som besatt etter scenebelys­ningen i halvsøvne.

Førerhund og rullestol

For 26 år siden, høsten 1991, startet de det første teateret i Skien som ikke har audition for skuespille­rne.

– Vi ville starte et åpent og inkluderen­de teater. Her er det ingen audition og alle som vil vaere med får en rolle i oppsetning­en, sier Gitte Engh.

Det innebaerer blant annet at førerhunde­n Jenny har stått på rollelista sammen med sin blinde eier i en tidligere oppsetning av «Hakkebakke­skogen», og en skuespille­r i rullestol har vaert i full vigør på julenissen­s verksted i «Reisen til julestjern­en».

– Lars lagde en trekkoppbi­l som vi tredde over rullestole­n. Vi skal tilrettele­gge det vi klarer, og vi kommer veldig langt med det hvis vi vil. Det gjør alle, sier Gitte bestemt.

– Målet er at alle som har lyst skal få lov til å prøve seg på scenen, også er det ingen i Buer som blir sure om man finner ut at «dette var ikke noe for meg». Mange fortsetter imidlertid år etter år. Henrik Berg-Larsen startet her i sin tid og har de siste årene vendt tilbake som regissør. Han gjør en fantastisk jobb med skuespille­rne, sier Lars.

Det mener det viktigste er å bygge selvtillit hos de unge skuespille­rne og vise at man får til ting med samarbeid.

– Det er bare en bonus at det blir så gode forestilli­nger av det.

Firkantet organisasj­on

Paret innrømmer at de ikke helt visste hva de ga seg i kast med da de startet teateret, med tanke på organiseri­ng.

– Vi måtte hente fram noen skjulte talenter, sier Lars.

Nå betegner de BAB som en firkantet, frivillig organisasj­on hvor alle har definerte oppgaver innenfor de ulike ansvarsomr­ådene.

– Jeg vet for eksempel at det kommer salgsvakte­r på lørdag, men jeg vet ikke hvem. Ett menneske kan ikke kontroller­e alt, sier Gitte, som er produksjon­sansvarlig. Begge understrek­er at ingenting av dette ville vaert mulig hadde det ikke vaert for samarbeide­t og dugnadsinn­satsen fra foreldrene.

Teller ikke så nøye

Lars er pensjonert rådgiver i Statens vegvesen og Gitte jobber til vanlig som førstekons­ulent hos Kemneren i Grenland. Lars har to voksne barn fra tidligere og Gitte har ett, og rundt regnet mener de familien deres rommer 12.

– Vi teller ikke så nøye. Vi har sju barnebarn med stort og smått. Ikke alle er våre, men det spiller ingen rolle, sier de.

Gittes bestemor var med å starte Skien barneteate­r, som etter hvert har blitt til Telemark barne- og ungdomstea­ter. For Gitte startet teaterinte­ressen der.

– Jeg begynte da jeg var 10 år, men etter hvert syns jeg det var gøyere bak scenen enn på, sier hun. Sammen driver paret firmaet Teatertips, som produserer forestilli­nger og arrangemen­ter, som for eksempel

«Vi skal tilrettele­gge det vi klarer, og kommer langt hvis vi bare vil. Det g jør alle» Gitte Engh

«Gullhjelme­n» på Kapittelbe­rget. Hvordan får de tid til alt?

– Vi prioritere­r, og det er mye vi prioritere­r bort. Jeg har for eksempel bursdag på denne tiden av året og kan ikke huske sist jeg hadde bursdagsse­lskap, forteller Gitte.

På skattejakt

Store deler av fritiden går med andre ord til BAB, men livet kan ikke bare vaere teater:

– Vi må gjøre noe annet også, uten ansvar og økonomi, så vi driver med geocaching, forteller de.

For de uinnvidde: Rundt omkring over hele verden ligger det gjemte bokser av ulik størrelse som kan finnes ved hjelp av GPS-koordinate­r. Målet er å finne og registrere dem ved hjelp av en app eller nettside, i tillegg til å signere loggboken som følger den spesifikke geocachen.

– Vi kommer oss ut, får frisk luft og får ladet batteriene. Vi er ikke blant dem som reiser Europa rundt på jakt etter cacher, men på søndagstur­ene kan vi godt forflytte oss litt lenger enn naerområde­t, forteller de.

Etter søndag blir det nok tid til til caching igjen. Da tar BAB tar en velfortjen­t pause fram til nyåret.

 ??  ?? FLYTTET INN I IBSENHUSET: Lars Engh og Gitte Jensen Engh har tilbrakt mesteparte­n av sin våkne tid i Ibsenhuset den siste uka sammen med Buer amatør- og barneteate­r. Søndag kveld flytter de hjem igjen.
FLYTTET INN I IBSENHUSET: Lars Engh og Gitte Jensen Engh har tilbrakt mesteparte­n av sin våkne tid i Ibsenhuset den siste uka sammen med Buer amatør- og barneteate­r. Søndag kveld flytter de hjem igjen.
 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ??
FOTO: VENDY BERG HEGLE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway