Varden

Livet på landet

I oldefarens laftede trehus har André Abrahamsen (29) og Katrine Volhovd (25) funnet roen.

-

Det unge paret flyttet inn i oldefars trehus i Flatdal. Vakker utsikt og epletraer i hagen skaper en idyllisk ramme rundt boligen som nå er pusset opp.

Iden lille bygda Flatdal i Vest-Telemark, ligger en liten landsby av gårder. Norges eneste landsby, blir det ofte sagt. Vi kjører inn på en smal grusvei der stabbur og gårdshus ligger tett. Fjelltoppe­ne stikker opp bak det vesle småbruket vi skal besøke. Sola skinner, og høstfargen­e preger traerne rundt oss.

I et gammelt laftet tømmerhus på småbruket Norli bor Katrine Volhovd (25) fra Morgedal sammen med samboeren André Abrahamsen (29) fra Flatdal – og katten Lucie.

På slutten av 1930-tallet bygde oldefaren til André, Algot Abrahamsen bruket i landsbyen. I flere år bodde familien mellom tømmervegg­ene.

–På et tidspunkt bodde også sønnen i huset Eivind, André sin bestefar, i huset sammen med sin kone Åse og tre små barn. De bodde i andre etasje, mens foreldrene til Eivind bodde nede, forteller Katrine.

Slik bodde de noen år, og da Algot og hans kone døde, tok besteforel­drene til André over bruket. I slutten av 1960-årene valgte de å sette opp et nytt og større hus bak tømra. Siden den gang er det ingen som har bodd fast i det laftede huset inntil André og Katrine flyttet inn.

‹‹Selv om det lukter møkk her store deler av sommeren, synes jeg det er sjarmerend­e når traktorene kjører forbi og dyra trekker ut på beitet.›› Katrine Volhovd

Drømte om småbruk

Det unge paret på Norli møttes for seks år siden. Katrine studerte da i Kristiansa­nd til å bli barnehagel­aerer, og André, som er byggingeni­ør, jobbet på anlegg i Tønsberg.

Katrine og André bodde begge to i en by da de traff hverandre, og da de skulle etablere et felles hjem ble de fort enige i at et liv i byen ikke var noe for dem.

–Bylivet var ikke noe for oss. Det er nok litt fordi vi begge er fra området at vi ønsket oss tilbake til Vest-Telemark, men begge to trives best på landet. Det er mye unge og trivelige folk her i Flatdal, og familiene våre er ikke langt unna. Selv om det lukter møkk her store deler av sommeren, synes jeg det er sjarmerend­e når traktorene kjører forbi og dyra trekker ut på beite, sier Katrine.

–Jeg husker veldig godt da André tok meg med hit første gangen. Han var veldig ivrig på å vise meg garden. Han var stolt av dette stedet, og hadde en stor drøm om å overta her. Da jeg var lita satt jeg hjemme og drømte om et lite småbruk med et lite laftet tømmerhus i Vest-Telemark. Nå sitter vi her. Det er veldig koselig å tenke tilbake på, forteller Katrine og fortsetter.

–Det er mye familiehis­torie i disse veggene, og det betyr mye for oss å få lov til å ta over en slik plass. Vi håper at de som kommer etter oss ønsker det samme, sier Katrine.

Nytt og gammelt

Den gamle tømra fra 1920-tallet var på 70 kvadratmet­er. Det unge paret, som kjøpte garden på odel, tok over i 2013. De bestemte seg for å pusse opp, bevare det gamle og bygge på en ny del.

–Vi brukte lang tid på å bestemme oss for hvordan vi skulle løse det. André tegnet den nye delen, og det var litt av en prosess. Vi ønsket å bevare det sjarmerend­e med det gamle og få funksjonal­iteten til det nye. Det er ikke alltid så enkelt å bygge inntil et hus som allerede står der – når nytt og gammelt skal flettes sammen til et større hus, både på utsiden og innsiden.

Katrine og André har bevart de gamle og sjarmerend­e tømmervegg­ene og latt de komme til sin rett flere steder i huset. Gamlestua har de latt vaere slik den var da de tok over, og de har bevart flere originale tregulv i den gamle delen av huset. Fortsetter på de neste sidene

 ?? FOTO: KATHRINE FOSSLI LØYTE ??
FOTO: KATHRINE FOSSLI LØYTE
 ??  ?? SOSIALT: – Det er veldig koselig med denne benken. Ofte sitter gjestene her mes jeg lager mat. Det
SOSIALT: – Det er veldig koselig med denne benken. Ofte sitter gjestene her mes jeg lager mat. Det

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway