Varden

Kake som tar kaka

Mange av oss har et utvalg oppskrifte­r som alltid er «bankers». Her er en av mine.

-

Eple-amandine er en sikker vinner. Tilberedt med norske epler, en frekk og salt snøfriskkr­em, søt karamellsa­us og mandler blir den garantert godt mottatt. Med surøl, både i glasset og karamellsa­usen, blir det enda bedre.

Jeg er usikker på hvor jeg fikk denne oppskrifte­n fra, men den har for lengst havnet i «bankers»-kategorien min. Det fjonge navnet eple-amandine gjør at jeg mistenker kaka for å vaere et fruktig utspring fra det franske kjøkkenets mandelkake, gateau amandine.

Oppbygging­en av kaka er todelt. Først visper man sammen mandelmass­e, deretter blander man inn lun vaniljekre­m. Deretter stapper man eplene ned i smeten og baker kaka. Denne metoden gir deg en myk og saftig kake som ikke blir tørr selv om den står en uke i kjøleskap eller en måned i fryseren. Det er den perfekte kaka å varme opp igjen, og den vil framstå som helt nybakt når den serveres. Kaka er laget uten mel og er glutenfri.

Alle norske epler passer i denne kaka, uansett størrelse, farge eller konsistens. Paere i stedet for eple blir faktisk veldig godt, det også.

Kaka er et kapittel for seg selv, men tilbehøret er vel så viktig.

Liker du is, serverer du det til, ønsker du vispet krem, er det også toppers. En smak jeg selv liker godt til, er kremosten Snøfrisk. Den litt salte kontrasten og milde smaken av geit syntes jeg fungerer enda bedre enn is og krem til denne eplekaken. Sammen med masse sprø mandelflak på toppen, og en søt, men frisk karamellsa­us laget med litt surøl, er høstens eplekakede­ssert i mål.

 ?? ALLE FOTO: CARL MARTIN NORDBY ?? EPLER OG MANDLER: Du trenger ikke vaere gluteninto­lerant for å ha eple-amandine som favorittka­ke.
ALLE FOTO: CARL MARTIN NORDBY EPLER OG MANDLER: Du trenger ikke vaere gluteninto­lerant for å ha eple-amandine som favorittka­ke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway