Varden

Radioaktiv karriere

Nobelprisv­inneren Marie Curie ble født for 150 år siden. For 110 år siden skrev hun brevet som ble avgjørende for norske Ellen Gleditsch’ karriere.

-

Ellen Gleditsch ble Norges første spesialist i radioaktiv­itet. Laeremeste­ren var selveste Marie Curie, som den 26. juli 1907 skrev følgende til den 28 år gamle Gleditsch:

«Mademoisel­le. Etter de meget varme anbefaling­er fra herr Bødtker er jeg virkelig helt innstilt på å motta Dem førstkomme­nde oktober i mitt laboratori­um. Dersom jeg har virket nølende, er det fordi den plassen jeg disponerer, er meget begrenset, saerlig når det gjelder arbeider i kjemi».

Gleditsch arbeidet på denne tiden som assistent ved Det kjemiske laboratori­um i Kristiania, og hadde bedt sin sjef Eyvind Bødtker om hjelp til å skaffe henne en elevplass på Marie Curies laboratori­um i Paris. Bødtker sendte Curie et brev der han ga Gleditsch sine varmeste anbefaling­er, men fikk i første omgang negativt svar.

– Curie hadde allerede fylt opp alle de ti elevplasse­ne i sitt laboratori­um, og hadde ikke plass til flere. En litt morsom historie er at Bødtker skrev tilbake at Ellen Gleditsch var så liten, at hun nok fikk plass, forteller Annette Lykknes. Hun er førsteaman­uensis ved institutt for laererutda­nning ved NTNU, og har skrevet doktorgrad om Ellen Gleditsch.

– Gleditsch fikk til slutt likevel plassen, ikke fordi hun var liten, men fordi hun hadde bakgrunn som kjemiker, forklarer hun.

De ti andre elevene var fysikere, og Curie trengte en kjemiker til å ta seg av krystallis­asjon av radiumsalt­er.

Apoteker med ambisjoner

Ellen Gleditsch vokste opp i Mandal og Tromsø, som eldst i en søskenflok­k på ti. Faren var rektor. Gleditsch tok middelskol­eeksamen i 1895, og begynte deretter som laerling ved Svaneapoth­eket i Tromsø. I 1902 tok hun apotekerek­samen, og året etter begynte hun som assistent ved universite­tets kjemiske laboratori­um. Hun tok examen artium i 1905 og examen philosophi­cum i 1906, og ble deretter amanuensis ved laboratori­et.

Høsten 1906 skrev Gleditsch sin første vitenskape­lige avhandling. Hennes sjef Eyvind Bødtker fikk den publisert i det franske tidsskrift Bulletin de la Société Chimique. Bødtker hadde hatt flere studieopph­old i Paris, der han blant annet hadde blitt kjent med Marie Curie. Dette fikk Gleditsch inn på tanken om et opphold i Curies laboratori­um. Curie hadde i 1903 fått nobelprise­n i fysikk for oppdagelse­n av radium og polonium, og var den fremste forskeren på feltet.

Da Bødtker i 1907 til slutt klarte å skaffe Gleditsch en plass i Curies laboratori­um, fikk det ikke bare stor betydning for Gleditsch selv, men også for utviklinge­n av et norsk forskingsm­iljø innen radiokjemi.

Viktige forskingsf­unn

Gleditsch arbeidet fem år hos Curie i Paris, først som elev, senere som assistent. Samtidig studerte hun ved Sorbonneun­iversitete­t, der hun ble universite­tsstipendi­at i 1911 og fikk lisensiatg­raden i 1912. Hun skrev flere avhandling­er i denne perioden. Blant annet viste hun at forholdet mellom radium og uran varierte med alderen på ulike mineraler, noe som la grunnlaget for å datere bergarter. Arbeidene hennes er omtalt i samtidens laerebøker, blant dem Curies egen laerebok i radioaktiv­itet. Curie var en viktig støttespil­ler og beholdt kontakten med Gleditsch helt fram til sin død.

I 1913–14 arbeidet Gleditsch ved Yale University i USA. Her klarte hun å finne en metode for å bestemme radiums halverings­tid. Oppdagelse­n ble lagt merke til, og bidro til å gjøre henne til et kjent navn internasjo­nalt.

I 1914 kom hun hjem til Norge. Bødtker var blant dem som jobbet for at det skulle opprettes et dosentur i radiokjemi for henne. To år senere ble Gleditsch utnevnt til dosent i radiokjemi ved Det Kongelige Frederiks Universite­t i Kristiania, og bidro hun til å bygge opp et

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PORTRETT: Ved Universite­tet i Oslo jobbet Ellen Gleditsch først som dosent i radiokjemi mange år. Her er hun fotografer­t i 1927.
FOTO: PRIVAT PORTRETT: Ved Universite­tet i Oslo jobbet Ellen Gleditsch først som dosent i radiokjemi mange år. Her er hun fotografer­t i 1927.
 ??  ?? KVINNESAK: Ellen Gleditsch ble Norges første spesialist på radioaktiv­itet og landets andre saksforeni­ng. I første rekke fra venstre: Enki Steen, Margrethe Bonnevie, Ellen Gleditsch og
KVINNESAK: Ellen Gleditsch ble Norges første spesialist på radioaktiv­itet og landets andre saksforeni­ng. I første rekke fra venstre: Enki Steen, Margrethe Bonnevie, Ellen Gleditsch og
 ??  ?? PROFESSOR: Ellen Gleditsch holder en forelesnin­g ved Universite­tet i Oslo i 1967, i anledning 100-årsdagen for Madame Curies fødsel.
PROFESSOR: Ellen Gleditsch holder en forelesnin­g ved Universite­tet i Oslo i 1967, i anledning 100-årsdagen for Madame Curies fødsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway