Varden

Dermed er de tre viktigste politiske posisjonen­e bekledd av kvinner.

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Det er alltid en fare at man griper til begrepet «en historisk dag» for ofte. Men det var faktisk en historisk dag for landet i går, da statsminis­ter Erna Solberg (H), etter statsrådet på slottet, kunne presentere Ine Eriksen Søreide (H) som landets første, kvinnelige utenriksmi­nister etter Børge Brende (H), som forsvinner til World Economic Forum.

Dermed er de (historisk sett) tre viktigste politiske posisjonen­e bekledd av kvinner. Skjønt, tradisjone­n med at utenriksmi­nisteren er nummer to på rangstigen fravikes av Solberg-regjeringe­n, der finansmini­ster Siv Jensen (Frp), kommunalog moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (H) og samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) alle har hatt rang foran utenriksmi­nister Børge Brende.

Norge er imidlertid ikke først i verden med kvinnelig statsminis­ter, finansmini­ster og utenriksmi­nister; ifølge Solberg kan Filippinen­e, Sveits og Liberia skilte med det samme.

Det er naturlig å vaere mer opptatt av kvalifikas­jon enn kjønn. Likevel: Det kan ikke vaere tvil om at makt og posisjoner har vaert – og er – i for stor grad noe som fordeles mellom menn. Vi vil derfor gi honnør til Solberg for hennes bidrag til å velte denne historiske skjevforde­lingen.

På denne historiske dagen skriver Porsgrunns Dagblad på lederplass at «det må vaere lov å bruke humor og ironi» etter at Høyre-politiker Gunnar West Sørlie i et møte i utvalg for miljø og byutviklin­g i Porsgrunn denne uken omtalte to kvinnelige utvalgsmed­lemmer som «småpikene». Kongen i statsråd kom langt heldigere ut av det i går enn PD-redaktøren.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway