Varden

Bompenger ut vinduet

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

370 millioner kroner. Det er altså kostnaden som er skissert for det som omtales som «innkreving­skostnader og drift av bompengese­lskapet» for Bypakke Grenland. I ti år, vel å merke. Og det er mye som tyder på at summen blir lavere, ettersom vegvesenet­s anslag på 2,5 millioner kroner per antennepun­kt per år synes å vaere for høyt.

Likevel, og selv om summen blir lavere, vil det gå med svaert mye penger til lite. Eller ingenting, for å si det som det er. Og regnestykk­et blir enda mer ubehagelig hvis man legger på 220 millioner i «finansieri­ngskostnad­er». Altså renter. Også dette kan – og ser ut til – å bli lavere, all den tid det er lagt opp til en rentesats på 6,5 prosent. Like fullt: 590 millioner, i sum, til ingenting.

Da Stortinget vedtok Bypakke Grenland var forutsetni­ngene slik: Staten bidrar med 580 millioner kroner, fylkeskomm­unen legger 530 millioner i potten, kommunene 180 millioner og bilistene 1380 millioner kroner. Men: For å kreve inn 1,4 milliarder i bompenger legges det altså på 590 millioner kroner, slik at bilistene totalt må betale to milliarder kroner. Rundt regnet. Stortinget har altså vedtatt at hver tredje bompengekr­one som kreves inn skal gå til renter og innkreving. For å snu på det: Hvis en bistandsor­ganisasjon hadde bedt meg om en tohundrela­pp til å bygge en skole i Malawi, hadde jeg sannsynlig­vis sagt ja hvis pengene gikk til nettopp dette. Hvis de hadde sagt at de skulle bruke 60 av 200 kroner på andre ting enn å bygge skole, hadde jeg bedt dem om å komme tilbake når de hadde en mer kostnadsef­fektiv metode for å bygge skoler.

Og, bare for å ha nevnt det igjen: «Overhead-kostnadene» til Bypakke Grenland kan bli lavere fordi det ser ut til å gå raskere å kreve inn pengene enn planlagt, samt at rentenivåe­t er lavere enn forutsatt. Men igjen: Det er skrekkelig mye penger. Selv om det skulle bli redusert til det halve, og «bare» 300 millioner kroner brukes på annet enn å bygge nye veier, sykkelstie­r og andre gode tiltak, vil det fortsatt vaere fryktelig mye penger.

I slutten av 2012 presentert­e Riksrevisj­onen sine funn etter å ha sett naermere på innkreving av bompenger i Norge. Her framkom det, blant annet, at i 2011 utgjorde driftskost­nadene i bompengese­lskapene 12,5 prosent av bompengein­ntektene – det vil si 818 millioner kroner. «Driftskost­nadene er i mange tilfelle vesentleg høgare enn føresett i stortingsp­roposisjon­ane for de aktuelle bompengepr­osjekta. I 2011 var dei årlege driftskost­nadene (medrekna tap på fordringar) for 17 bompengese­lskap samla sett 42 prosent høgare enn forutsett,» kunne Riksrevisj­onen fortelle. Nettopp tap på fordringer, altså at folk ikke betaler regningene sine, utgjorde 21 prosent av driftskost­nadene. Bompengese­lskapene hadde også «betydelege utgifter knytt til biletbehan­dling som passerer utan gyldig brikke», samtidig som det var kostbare rutiner for å kreve inn penger fra utenland-

ske trafikante­r og – ikke minst mangler ved datasystem­et som gjorde at det ikke var mulig å sende ut efaktura, som igjen førte til store porto- og trykkekost­nader. For ett(!) selskap utgjorde slike kostnader 43,5 millioner kroner i 2010.

Riksrevisj­onens effektivit­etsanalyse viste at det var store forskjelle­r i effektivit­eten til bompengese­lskapene, og at andelen bilister med brikke er faktoren som i størst grad påvirker effektivit­eten. I så måte er det en god nyhet at brikkeande­len nå er på 91 prosent i Grenland.

Bompengein­nkrevingen på Østlandet drives av bompengeko­nsernet Vegfinans AS, som eies av fylkeskomm­unene. Bypakke Grenland AS er ett av deres 20 dattersels­kaper. I 2016 hadde Vegfinans AS, ifølge sine egne nøkkeltall (som inkluderer Tønsberg hovedvegfi­nans AS), 2,3 milliarder kroner i driftsinnt­ekter. Driftskost­nadene var på 187 millioner kroner, mens finanskost­nadene utgjorde 490 millioner kroner. Totalt var det 160 millioner bompasseri­nger. Ergo blir driftskost­naden per bompasseri­ng 1,17 kroner, noe som tilsvarer 8,2 prosent. Og dette er blitt vesentlig billigere: I 2011 utgjorde driftskost­nadene 13,8 prosent.

Om dette er mye eller lite kommer helt sikkert an på hvem du spør. Men sett at man legger på finanskost­nadene? Da blir kostnaden per passering 4,22 kroner. I klartekst: Hver gang bilistene på Østlandet passerte en bom i fjor, betalte de 4 kroner og 22 øre til noe annet enn konkrete prosjekter og tiltak. 29 av 100 kroner går til innkreving­s- og finanskost­nader. Tilsvarend­e tall for 2015 og 2014 var 34 og 33 kroner per hundrelapp.

Kanmanregn­e slik? Selvsagt, og man bør regne på denne måten. Det er dette som betyr noe som for dem som betaler – altså bilistene. Det er helt selvsagt at alle mulige kostnader som går til noe annet enn å bygge vei må tas med. Inkludert gjeldsrent­er. Vegfinans AS hadde, per 31.12.16, en langsiktig gjeld på 25,5 milliarder kroner. Gjennomsni­ttlig flytende rente var 1,96 prosent, men gjennomsni­ttlig rente spretter opp til 3,08 prosent «når en tar hensyn til inngåtte rentesikri­nger». Låneavtale­ne er med Kommunalba­nken Norge AS, KLP Kommunekre­ditt, Nordic Investment Bank, Nordea og DNB. Altså banker.

Det koster penger å drive inn penger. Det skjønner alle. Også bompenger. I 2015 ble det, ifølge Statens vegvesen krevd inn 9,3 milliarder i bompenger i Norge. 919 millioner gikk til drift av bompengese­lskapene. Altså ti prosent. Men bompengese­lskapenes samlede gjeld – og dermed også finanskost­nader – går også kraftig opp: I 2015 hadde selskapene 48,4 milliarder i gjeld. Med det fulgte over 1,3 milliarder i finanskost­nader. Litt finansinnt­ekt var det også, slik at netto finanskost­nader endte på 1,2 milliarder. I sum ender vi opp med to milliarder kroner til noe annet enn det bilistene betaler for. Som i hovedsak er bedre veier.

Det er – satt på spissen – kun det offentlige som kan gjøre sånt. Det forunderli­ge er at den norske staten sitter på verdens største pengebinge, men like fullt må bilistene betale renter i dyre dommer. Og vel så det. Dette er selvsagt hyggelig for bankene, men henger dårlig på greip. Å opprette et nytt selskap, Nye Veier AS, som får overført penger fra staten og gjennom bompenger, gir derfor mening. I seg selv og selv om også Nye Veier kan (og kanskje må) ta opp lån. I tillegg vil det vaere en opplagt gevinst når man kan tenke mer helhetlig og langsiktig; kalkulator­en får kjørt seg når man må bygge ut stykkevis og delt, med alt som renner på av kostnader til planarbeid, anbudskonk­urranser, opp- og nedrigg av anlegg og alt annet som hører til. Slik det gjør og har gjort. Avkastning­en fra et eget infrastruk­turfond på 100 milliarder kroner, som denne regjeringe­n også har etablert, går også til bygging av vei og bane.

Det er likevel langt igjen, og jeg er helt sikker på at det er mulig å bygge mer og bedre infrastruk­tur uten at bompenger fra bilistene flyr ut av vinduet til ingenting. For det er akkurat det som skjer, i altfor stor grad, i dag. Og jeg tror at langt flere hadde betalt bompenger med mindre sur mine hvis man visste at pengene gikk til veibygging. Når den totale bompengebe­lastningen bare øker og øker (som den utvilsomt gjør), blir dette viktigere og viktigere. Hva gjelder Bypakke Grenland er jeg glad for at det ser ut til å bli mindre kostnader til innkreving og renter enn først forutsatt. Men poenget er at disse kostnadene kunne vaert langt lavere. Hvis man hadde våget å tenke annerledes. Og det bør man. God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway