Varden

Beinhard trening på bøljan blå

Det ene nye treningsti­lbudet tar det andre om dagen. Sist ut er konseptet «Aquaboard».

- SKIEN Vokser stadig ▶ Nils Skumsvoll nils.skumsvoll@varden.no

Det høres kanskje ikke så vanskelig ut, men om man ser det med egne øyne, eller i beste fall prøver det selv, forstår man raskt at trening med såkalt aquaboard ikke står tilbake for andre treningsfo­rmer.

– Tvert imot, sier Kristian Molyneux, som er en av tre instruktør­er som har fått opplaering i den mildt sagt fuktige treningsfo­rmen.

Oppdaget på YouTube

Det var sjefen til Molyneux som naermest ved en tilfeldigh­et kom over aquaboard på YouTube i våres. Han tok kontakt med det litauiske firmaet Suppama, som leverte utstyr og nødvendige instruksjo­ner før sommeren.

– Kort fortalt går det ut på at deltagerne står på hver sin matte i vannet, festet med tau i hver kortside. Instruktør­en viser øvelsene som skal gjøres fra kanten av bassenget, og dermed er moroa i gang, sier Molyneux.

Han er nå nivå fire, som er det høyeste du kommer med aquaboard.

Instruktør­en understrek­er at man ikke trenger å vaere spesielt godt trent for å starte med denne typen aktivitet.

– Dette passer for absolutt alle, og er noe helt annet enn for eksempel surfing. Vi har hatt noen innom som har erfaring med andre vannsporte­r, som forteller at opplevelse­n er helt annerledes, fordi man trener andre muskelgrup­per. Man gjør så godt man kan, og havner man i vannet er det jo bare moro.

Flere av øvelsene kan minne om det man ser på gruppetime­r ved et vanlig treningsse­nter, som for eksempel knebøy og andre klassiske øvelser. Den store forskjelle­n er at du skal holde

balansen samtidig. Det er lettere sagt enn gjort når underlaget består av vann, men instruktør­ene sørger for å holde motet oppe via mikrofon og fengende musikk.

– Slitsomt og gøy

Susanna Paasto og Thea Lovise Sandvik har allerede rukket å vaere med på en del timer i høst. Det tok ikke lang tid å bli hekta, forteller Paasto.

– Jeg er her vanligvis sammen med en venninne. Jeg har ikke trent så mye før, og synes dette så ut som noe som kunne passe for meg. Det er sosialt og morsomt, samtidig som det er kjempeslit­somt også. Vi holder tross alt på en time om gangen. Det kan jeg love deg at man kjenner godt i kroppen dagen etter, forsikrer den ivrige deltakeren, før hun entrer matten som måler 215x90 centimeter.

– Man har ikke så mye plass å bevege seg på, men egentlig er det bare deilig å falle i vannet noen ganger. Det føles godt om vi klarer å sprute litt vann på instruktør­en også. Han fortjener å bli litt våt, sånn som han pisker oss, ler hun.

Sandvik oppdaget tilbudet gjennom jobben som resepsjoni­st i Fritidspar­ken.

– Det er overrasken­de vanskelig og slitsomt. Jeg har ingen faste treningsru­tiner fra før, men nå ser det ut til at jeg har funnet en aktivitet som passer godt for meg. Aquaboard er skikkelig gøy! Fritidspar­ken i Skien var først ut med tilbudet i Norge, men flere badeland har fulgt etter de siste månedene. Andre steder i Europa har aktivitete­n rukket å bli temmelig godt utbredt de siste årene.

– Foreløpig arrangeres det ikke konkurrans­er, men du skal ikke se bort at det kommer, sier Molyneux.

Opplegget kjøres flere timer i uka. Enten som drop-in eller fast medlemskap. Da kan man også bruke svømmehall­en både før og etter timen.

 ??  ?? TOPP STEMNING:
Det holder ikke at det er vann på alle kanter. Drikkevann hører me
TOPP STEMNING: Det holder ikke at det er vann på alle kanter. Drikkevann hører me
 ??  ?? POPULAERT:
Instruktør Kristian Molyneux startet med aquaboard i sommer. Det har på kort tid blitt en populaer aktivitet i Fritidspar­ken.
POPULAERT: Instruktør Kristian Molyneux startet med aquaboard i sommer. Det har på kort tid blitt en populaer aktivitet i Fritidspar­ken.
 ??  ?? MYE OPP OG NED:
falle i vannet. Aquaboard er ikke noe for deg som mistrives med å
MYE OPP OG NED: falle i vannet. Aquaboard er ikke noe for deg som mistrives med å
 ??  ?? – KOM IGJEN!:
Kristian Molyneux er ikke nådig når han driver deltagerne gjennom timen på de vaklevorne mattene.
– KOM IGJEN!: Kristian Molyneux er ikke nådig når han driver deltagerne gjennom timen på de vaklevorne mattene.
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway