Varden

Ni millioner døde av forurensin­g i 2015

Minst ni millioner mennesker døde som følge av forurensni­ng i 2015. Det er tre ganger så mange som aids, tuberkulos­e og malaria til sammen, ifølge ny rapport.

- LONDON

Rapporten er laget av en arbeidsgru­ppe nedsatt av The Lancet Commission on Pollution and Health, og består av bidragsyte­re fra både FN og Verdensban­ken.

Minst ett av seks dødsfall

På verdensbas­is dør det om lag 55 millioner mennesker hvert år. Forurenset luft, jord og arbeidspla­sser er dødsårsake­n i minst ett av seks tilfeller, ifølge rapporten publisert i legetidssk­riftet The Lancet.

Men tallet er trolig mye høyere ettersom det fortsatt er mye man ikke vet om konsekvens­ene av forurensni­ng.

En av fire dødsfall i fattige land

Flest mennesker dør som følge av forurensni­ng i fattigere land som India, Tsjad og Madagaskar. I disse landene er forurensni­ng årsaken til en firedel av alle dødsfall.

Også rikere land har en lang vei å gå når det kommer til å håndtere utfordring­er knyttet til forurensni­ng. USA og Japan er blant de ti landene der flest dør som følge av «moderne» forurensni­ng som luftforure­nsning forårsaket av fossilt bren- sel og kjemisk forurensni­ng.

Etterlyser politisk vilje

Likevel mener forskerne at po- litisk vilje kan sette en stopper for det høye dødstallet.

– Forurensin­g er en av vår tids største utfordring­er, sier Philip Landrigan, professor ved Icahn School of Medicine.

(NTB-Ritzau)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: AP/NTB SCANPIX ?? STERKT FORURENSET:
Elven Bellundur i Bangalore er forurenset som følge av industriel­t utslipp.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: AP/NTB SCANPIX STERKT FORURENSET: Elven Bellundur i Bangalore er forurenset som følge av industriel­t utslipp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway