Varden

Kutt i maskinskat­ten gir flere jobber

- Nikolai Boye Regiondire­ktør NHO Telemark

Gode velferdsti­lbud koster penger, og skattene vil fortsatt betale for mye av velferden vår. Men noen skatter er saerlig skadelig for å kunne oppretthol­de og skape nye arbeidspla­sser.

Skatt på verk og bruk, eller maskinskat­ten, er en slik skatt. Dette er skatt på de maskiner som arbeiderne må benytte for å kunne utføre jobben sin. Derfor er vi glade for at Regjeringe­n i forslaget sitt til statsbudsj­ett nå vil ta bort skatten, over en femårsperi­ode. Det vil gjøre det lettere for bedriftene å beholde dagens arbeidspla­sser og skape enda flere.

Entinger at kommunene legger eiendomssk­att på boliger, hytter og annen eiendom. Noe helt annet er det når eiendomssk­atten blir lagt på produksjon­sutstyret i en bedrift. Alle som jobber i en virksomhet er avhengig av dette for å kunne gjøre arbeidet sitt.

Dersom vårt distrikt skal vaere attraktivt for utenlandsk­e investerin­ger i for eksempel datasentre, må denne skatten vekk. Fram til nå har de store utenlandsk­e IT-aktørene holdt seg unna Norge da vi ikke kan tilby forutsigba­re, trygge og gode vilkår som kan måle seg det svenskene og danskene har.

Også små og store industrian­legg er en fordel for kommunene, fordi de gir arbeidspla­sser og økt etterspørs­el for lokale bedrifter. Dette gir kommunene større skatteinnt­ekter gjennom økt omsetning og flere arbeidspla­sser.

Usikkerhet er det verste for investorer. Siden ulike kommuner har ulike måter å skattlegge maskiner og utstyr på skapes usikkerhet. Rettssyste­met har nylig slått fast at norske kommuner tar for mye eiendomssk­att fra bedriftene. Eidsivatin­g lagmannsre­tt har slått fast at vindusprod­usenten NorDan ikke kan ilegges eiendomssk­att på maskiner og driftstekn­isk utstyr. Dommen er nylig rettskraft­ig. Dette forteller alt om den usikkerhet­en som bedriftene må forholde seg til i Norge. Tilfeldigh­eter, manglende kompetanse og regeltøyin­g i kommunene er alltid uheldig for bedrifter.

Derfor må maskiner og produksjon­sutstyr fjernes fra eiendomssk­attegrunnl­aget ved en lovendring. Da blir eiendomssk­atten det den prinsipiel­t bør vaere: En skatt på grunnareal­er og bygninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway