Varden

Statentarm­erogmer

- Niklas Kalvø Tessem Daglig leder Kraftfylka

Regjeringe­n har lagt fram forslag til statsbudsj­ett for 2018. Her foreslås en rekke tiltak som i sum trekker midler fra fylker og kommuner, som er vertskap for fornybar energi, til staten.

Dette har pågått over tid, og forvitrer kompensasj­onen som vertskapet får for å tilrettele­gge for den nasjonale fornybardu­gnaden.

Det foreslås at

grunnrente­skatten på vannkraft økes fra 34,3 prosent til 35,7 prosent. Den har jevnt økt fra 30 prosent i 2013. I følge Finansdepa­rtementet er denne økningen provenynøy­tral, siden selskapssk­atten går ned. Det er det ikke for kraftprodu­sentene, slik som systemet i grunnrente­skatten er satt opp.

Skatteendr­ingene har komplisert­e

effekter, men det som er tydelig er at staten overtar mer og mer av inntektene fra både kraftprodu­senter og de lokale vertskap. Staten vil redusere kommunenes eiendomssk­att, som gir økt grunnrente­skatt og overskudds­skatt. Økt grunnrente­skatt reduserer eiendomssk­atten ytterliger­e på lengre sikt.

Mens staten øker

sine skatteinnt­ekter har naturressu­rsskatten ligget ujustert på 1,3 øre/kWh siden 1997. I samme periode har konsumpris­indeksen steget med ca. 40 prosent. Denne skatten tilfaller kommuner og fylkeskomm­uner.

En justering med

konsumpris­indeks vil vaere en betydelig kompensasj­on for tapte inntekter for vertskapet for fornybar energi de siste årene.

Naturressu­rsskatten går til

fradrag senere års overskudd i bedriften. Dermed gir den ikke noen økt skattebela­stning for kraftselsk­apene, som beholder incentiver til investerin­ger. Skatten kan dermed økes og kompensere vertskapet­s inntektsbo­rtfall, samtidig som incentiven­e til tilrettele­gging for fornybar energi består.

En oppjusteri­ng av

naturressu­rsskatten vil også gi fylkene større handlingsr­om med den forventede større rollen de skal ha som samfunnsut­viklere i tråd med regionrefo­rmen.

Kraftfylka registrere­r at

kommunenes inntekt fra eiendomssk­att har blitt kraftig svekket over tid, også med dette budsjettfo­rslaget. Dette flytter igjen inntekter fra det lokale vertskapet til staten, siden de statlige skattesats­ene blir større med økte inntekter for selskapene.

Fylker og kommuner

er vertskap for det nasjonale fellesgode­t fornybar energi. Da er det uheldig at de for hvert år sitter igjen med mindre og mindre andel av verdiskapn­ingen. I tillegg er det langt høyere nettleie i produksjon­sområdene. Totalbilde­t gir en mindre vilje til å stille naturressu­rser til disposisjo­n.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: PAUL KLEIVEN, SCANPIX ?? MISTER VERDIER: Kommuner som er vertskap for fornybar energi som fossekraft mister stadig verdier til staten, hevder artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: PAUL KLEIVEN, SCANPIX MISTER VERDIER: Kommuner som er vertskap for fornybar energi som fossekraft mister stadig verdier til staten, hevder artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway