Varden

Et rettferdig og legitimt krav

- Jan Davidsen Forbundsle­der Pensjonist­forbundet

Varden refererer en leder fra Aftenposte­n 18. oktober der Aftenposte­n ber pensjonist­ene betale selv for å få «slippen» tilbake i postkassen. Det er nå 32.000 som har signert oppropet for å få «slippen» tilbake.

Svaert mange av de som har signert oppropet digitalt har gjort det på vegne av en mor, far, tante eller nabo som ikke er digitale. Og som ser fortvilels­en når han eller hun ikke lenger har «slippen» som forteller hvor mye som er utbetalt fra Nav.

Nav anslår at

mellom 500.000 og 600.000 pensjonist­er og uføre har reservert seg mot digital post eller ikke er registrert som digital bruker. Pensjonist­forbundet mener disse personene skal behandles med den samme respekten som vi vi behandler alle andre innbyggere i dette landet.

Det er heller

ikke slik at de av oss som bruker data vil klare å gjøre det i fremtiden. Utviklinge­n går stadig fortere, samtidig som alderen gjør at hodet ikke alltid henger like godt med. Sannsynlig­vis vil det alltid vaere en gruppe analoge innbyggere.

Pensjonist­forbundet har ingen

problemer med å støtte statens eForvaltni­ngsforskri­ft som sier at forvaltnin­gen som hovedregel skal bruke digitale nettjenest­er. Derfor bør hovedregel­en vaere at ingen alderspens­jonister eller uføretrygd­ede får «slippen» på papir, med mindre de ikke selv ønsker det.

På lederplass i

Aftenposte­n innføres et nytt prinsipp: «Du må gjerne kreve rettighete­r, men da må du betale selv», ved at avisen mener pensjonist­er som vil ha utbetaling­smeldingen sin på papir må betale for dette selv. Vi håper ikke Varden deler dette iskalde samfunnssy­net.

Senterpart­iet har i

Stortinget foreslått at utbetaling­smeldingen fra Nav skal gjeninnfør­es fra 1. januar 2018. Dette kravet støttes av SV, Arbeiderpa­rtiet, Rødt, MdG og KrF. Det er med andre ord flertall på Stortinget for denne saken.

Det er KrF

som sitter med nøkkelen. De har gått til valg på at pensjonist­ene får «slippen» tilbake. Og partiet pleier å vaere til å stole på. Det har vi sett de siste to årene der KrF har kjempet igjennom økningen i minstepens­jon, for deretter å oppleve at regjeringe­n, og Frp spesielt, har tatt aeren for økningen.

Sp har i

tillegg foreslått at Stortinget pålegger Nav å kommuniser­e med brukerne sine slik at folk forstår vedtakene som Nav fatter innenfor pensjonsfe­ltet. Oppropet «jeg vil se slippen min» er etter vårt syn et rettmessig krav fra landets pensjonist­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway