Varden

Skuffa på feil grunnlag

-

Jon Maelandsmo har i Varden 18. oktober en ytring om sin skuffelse over KrF. At han er skuffa over at KrF ikke lar Sp legge premissene og ikke går for deres forslag om reverserin­g av vedtak i regionrefo­rmen, får vaere så sin sak. Men det bør bygge på riktig faktagrunn­lag.

1 . KrF har ikke sagt at Stortinget ikke kan skjaere gjennom for å få til en regionrefo­rm i Norge. I forrige periode, da saken ble avgjort, sa vi at i regionspør­smålet var vi klare for å skjaere gjennom selv om det ikke ble enighet i fylkene.

2. Vestfold-Telemark var heller ikke KrFs primaerøns­ke. Vi ønsket Vestfold, Telemark, Buskerud. Men gikk med på VestfoldTe­lemark for i det hele tatt å få til flertall for en regionrefo­rm. (Hvis man kaller det hestehande­l, så var den i alle fall helt åpen.)

3. I kommuneref­ormen derimot gikk KrF mot tvangssamm­enslåing. I denne perioden er det også tydelig slått fast i programmet og er et av premissene for kommuneref­ormen videre. Det er selvsagt kommuniser­t i valgkampen. 4. KrF gikk ikke til valg på reverserin­g av stortingsv­edtak, slik som Sp. Og, regionrefo­rmen er ikke ferdig. Det gjenstår mye både på oppgaver og grenseendr­inger.

KrFhartil hensikt å få til et sluttresul­tat som innebaerer mer effektiv distriktsp­olitikk, og som gir regionene (de nye fylkene) større mulighet til å styrke sine fortrinn. Oppgaveove­rføring fra staten er også viktig for demokrati. Skjønnsspø­rsmål skal avgjøres av folkevalgt­e, ikke av statlig byråkrati. Distriktsk­ommisjonen pekte allerede for vel ti år siden, som sin hovedanbef­aling, på sterkere regioner. Det er KrFs fokus. Ikke å sutre over at vi ikke fikk det helt som vi ville på grensene. Slik er politikk, det vet Sp godt. Det er bedre å få til noe, enn å få hundre prosent sin vilje.

Jeg vil også minne om at da Sp og den rødgrønne regjeringe­n prisverdig forsøkte å få til en regionrefo­rm, endte det med et magaplask. Det var ikke positivt for distriktsp­olitikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway