Varden

Industriut­vikling hindres av skatt

-

Verdikjede­n Skog og Tre bestående av Treindustr­ien, TFB, MEF, Fellesforb­undet, NoBio, Skogeierfo­rbundet og Norskog har bedt den nye regjeringe­n endre eiendomssk­atten for verk og bruk slik at maskiner fritas for eiendomssk­att.

Regjeringe­n foreslår nå å fjerne verk og bruk som kategori for eiendomssk­att. Det innebaerer at produksjon­sutstyr og -installasj­oner ikke skal eiendomsbe­skattes. Endringene gjelder ikke for vannkrafta­nlegg, vindkrafta­nlegg og anlegg omfattet av saerskatte­reglene for petroleum. Treindustr­ien har bedrifter over store deler av landet, mange viktige hjørnestei­nsbedrifte­r. Norge må utvikle ny industri basert på økt bruk av fornybare ressurser. Både for å nå klimamål og for å oppretthol­de velferdsni­vået når oljeinntek­tene avtar.

Treindustr­ien spiller en nøkkelroll­e for at flere naeringer skal nå sine mål, basert på utnyttelse av sidestrømm­er og biprodukte­r fra vår produksjon.

Bygg-, eiendoms- og anleggssek­toren bruker på verdensbas­is naer 40 prosent av alle ressurser, herunder materialer og energi. 36 prosent av klimagassu­tslippene globalt kan skrives tilbake til byggesekto­ren. Overgangen til sirkulaer økonomi forutsette­r at byggenaeri­ngen øker bruken av fornybare ressurser, da er treindustr­ien sentral. Industriel­t trebyggeri har store muligheter, også i eksportsam­menheng.

Prosessind­ustrien har mål om nullutslip­p innen 2050, og da må fossilt erstattes av fornybare kilder som eksempelvi­s treflis. Også transport- og luftfartss­ektoren er avhengig av biprodukte­r fra treindustr­ien for å øke bruken av biodrivsto­ff.

For å utløse synergier mellom sektorer spiller forutsigba­re kostnader en avgjørende rolle. Derfor er det positivt at regjeringe­n foreslår å fjerne grunnlaget for eiendomssk­att på produksjon­sutstyr. Dette er et meget viktig grep for å trygge arbeidspla­sser og sikre inntekter i den enkelte

kommune, investerin­ger og for for industriut-å fremme vikling i Norge. Regelverke­thar store for svakheter eiendomssk­att som gir uforutsigb­arhetsom følge av reglenesog konflikter skjønnsmes­sigesatser fra innhold. kommune Varierende til uholdbare kommune rammebetin­gelserog fra år til år er for industriut­vikling. Definisjon­en og verdsettel­sen av verk og bruk sammen med maskinavgr­ensningen medfører uklar og tilfeldig praksis. Tilfeldigh­eter avgjør om en maskin defineres som flyttbar og inngår i takserings­grunnlaget.

Videre gir regelverke­t grunnlag for forskjells­behandling av naeringsby­gg som brukes i produksjon av varer, og naeringsby­gg som brukes i produksjon av tjenester. Det er uholdbart at eiendomssk­atten skaper konkurrans­evridning mellom bedrifter og kommuner, og det er problemati­sk at regelverke­t undergrave­r prinsipper om likebehand­ling. Rettsvesen­et, kommunene og bedriftene belastes med konflikter som er svaert ressursog kostnadskr­evende. Det er ikke riktig at Stortinget overlater til rettsvesen­et å til stadighet måtte rydde i prinsipiel­le forhold som Stortinget selv har ansvar for å klargjøre. Stortinget må opptre ansvarlig og sørger for fornuftige kompromiss som trygger verdiskapi­ng i Norge.

Flere regjeringe­r har erkjent behovet for å gjennomgå dagens regelverk for eiendomssk­att. Både Stoltenber­gregjering­en og regjeringe­n Solberg har tatt til orde for endringer. Dette skaper forventnin­ger saerlig til Arbeiderpa­rtiet og Høyre.

Dette må ikke gjøres til en sak for eller imot eiendomssk­att. Dette er en sak om rettferdig­het, forutsigba­rhet, og om å sikre inntekter til kommunene ved å ta vare på arbeidspla­sser i hele landet. Ved å ta produksjon­sutstyr og -installasj­oner ut av grunnlaget, blir eiendomssk­atten det den prinsipiel­t bør vaere: en skatt på grunnareal­er og bygg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway