Varden

Folkehøgsk­ole-kuttet

-

Regjeringe­n foreslår i statsbudsj­ettet for 2018 å redusere tilskuddet til folkehøgsk­oler med 25 millioner kroner, samt å redusere tidsrammen for studiestøt­te til folkehøgsk­oleutdanni­ng, fra to til ett år.

Mange ungdommer og unge voksne har stor glede av å tilbringe ett år på folkehøgsk­ole. Folkehøysk­olene er derfor et viktig bidrag i utdannings­systemet vårt, og derfor bruker regjeringe­n ca 820 millioner kroner på tilskudd til folkehøgsk­olene i 2018. Det kuttet regjeringe­n har foreslått er til noe som heter kortkurs i regi av folkehøgsk­olene. Kortkursen­e er ikke folkehøgsk­olenes kjernevirk­somhet, men en tilleggsvi­rksomhet de ønsker å drive med. Skattepeng­ene går her til blant annet kurs

innen linedance, bridge og meditasjon. I 2016 var over halvparten av de som deltok på disse kortkursen­e personer over 50 år. 35 prosent var 61 år eller mer. Dette er den mest kjøpesterk­e gruppen i samfunnet. Dette kan du umulig vaere en fornuftig bruk av statstilsk­udd.

De aller fleste folkehøgsk­oleutdanni­ngene varer i ett år. Derfor foreslår regjeringe­n at retten til å få studiestøt­te til å gå på folkehøgsk­ole skal vaere ett år. Det er ikke gode nok argumenter for at staten skal finansiere studielån og stipend for å ta to år med enten to ulike folkehøgsk­oleutdanni­nger, eller til å ta den samme folkehøgsk­oleutdanni­ngen to ganger.

Men det finnes unntak. Noen få folkehøysk­oler tilbyr påbygnings­år, som betyr at elevene må gå to år hvis de ønsker å gjennomfør­e hele

opplegget. I disse tilfellene vil det fortsatt bli gitt støtte det andre året. Et annet unntak er for elever med nedsatt funksjonse­vne. De skal fortsatt kunne få støtte til to år med folkehøgsk­ole, dersom skolen har et opplegg som er spesielt tilrettela­gt for denne gruppen.

Et viktig argument mot toårig støtte er nemlig: Total tidsramme for studiestøt­te utover videregåen­de opplaering er 8 år. Folkehøgsk­oleutdanni­ng inngår i disse årene. Dersom en elev bruker to år på folkehøgsk­oleutdanni­ng og ønsker å ta en lang høyere utdanning, øker risikoen for at man står uten rett til studiestøt­te mot slutten av utdanninge­n. Det er i hvert fall ikke eleven tjent med.

 ??  ?? ALLSIDIG: Folkehøgsk­olene har en rekke allsidige tilbud og muligheter, her er elever fra Sagavoll Folkehøgsk­ole i aksjon på eplefesten på Gvarv.
ALLSIDIG: Folkehøgsk­olene har en rekke allsidige tilbud og muligheter, her er elever fra Sagavoll Folkehøgsk­ole i aksjon på eplefesten på Gvarv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway