Varden

Det er bedre med gara sje enn hus

Den ene drev med garasjer; den andre med ord. Slikt blir det Litteratur­garasjer ut av.

- PORSGRUNN

Fire år har gått siden den første krimfestiv­alen på Høyers hotell, da de kastet seg ut på dypt vann. Astrid Borchgrevi­nk Lund sluttet i jobben som kommunikas­jonsansvar­lig i Nasjonalt senter for erfaringsk­ompetanse innen psykisk helse. Per Erik Buchanan Andersen solgte seg ut av bedriften Norsk Tre som han startet sammen med faren i -92.

De satset på litteratur. Begge er bokormer, men vel så viktig; de er skrivende bokormer. Per Erik innen prosa. Astrid med sin poesi.

Skjønt det har ikke vaert bare poetisk i disse årene. Få måneder etter at de to møttes og ble kjaerester, fikk Astrid en kreftdiagn­ose. De innrømmer at det har vaert tøffe tak. Samtidig mener Astrid at jobben i Litteratur­garasjen har vaert en rehabilite­ring.

– Det har vaert bra for meg å fokusere på noe positivt, sier hun.

Litteratur­garasjen begynte med en litteratur­festival.

Samme dag hadde de signert kjøpekontr­akten på huset med adresse Toppen to på Vessia. Det er her de kaster ball med ideer, krangler, leker og jobber fram uvanlig ambisiøse prosjekter for en region som i liten grad er berømt for litteratur.

Kurs, festivaler og magasiner

– Vi ville gjøre noe for å fremme lese- og skrivegled­en, sier Astrid. Et lysende stort mål, men hvordan komme dit?

De har klart å sette en mengde ideer ut i livet. En litteratur­festival er ikke noe pytt pytt, men det har de organisert hvert år siden starten. De arrangerer skrivekonk­urranser og holder skrivekurs. Så langt har 120 personer i alderen 13 til 90 år gått på kurs hos dem. Det er de stolt av. Tilbakemel­dingene har vaert positive fra mange av deltagerne, røper de fornøyd.

Det fantes ikke noe litteraert magasin i Grenland. Det måtte selvsagt Litteratur­garasjen gjøre no med. Med Astrids erfarne journalist­penn og Per Eriks initiativl­yst ble det mange artikler om forfattere og spennende vinklinger med fokus på litteratur.

– Vi lagde tre magasiner, så ga vi oss, sier Per Erik. De innrømmer at det ble mer jobb enn penger.

– Vi solgte dem for billig, sukker han.

Krimfestiv­alen «Døden på Høyers» har vaert en suksess fra

første litteraere blodsdråpe. Den 18. desember 1934 endte nemlig Sven Elvestads, alias Stein Riverton, liv på Høyers Hotell i Skien. En bedre ramme rundt en krimfestiv­al kan en ikke få.

I år er det fjerde gangen, og Litteratur­garasjen topper med spennende kriminalfo­rfatternav­n. Selvsagt har Høyers hotell vaert med på blodnotene fra første stund.

Poesi, barn og bøker

Bjørg Vik-dagene er enda et suksessarr­angement i regi av Litteratur­garasjen. Det hele begynte med Bjørg Viks 80-års dag i 2015. Siden har det blitt et årlig arrangemen­t med tilnavnet Porsgrunn Poesifesti­val. Biblioteke­t og Grenland Friteater er også med, og en vesentlig del av selve festivalen er utdelingen av Bjørg Vik-prisen.

Å jobbe med barn liker de. Tidligere i år samlet de 900 unger i Brekkepark­en som jaktet på den «Grå damen» etter et manus Astrid og Per Erik hadde skrevet på bestilling fra Telemark Museum.

Men den virkelige babyen har de ennå ikke snakket høyt om. En barne- og ungdomsbok i krimsjange­ren. De har allerede skrevet tre, og har fått gode tilbakemel­dinger fra ett av de største forlagene.

– Vi håper den første vil komme ut i 2018, sier de. Borchgrevi­nk og Buchanan har gitt seg selv frist til 2019 for å bygge opp ordreboka.

– Vi er født optimister vi, så vi regner med at vi får det til, ler Per Erik.

 ??  ?? LITTERATUR­GARASJEN:
Det er på det store arbeidsrom­met i første etasje det foregår. Her krangler, leker og diskuterer Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevi­nk Lund så fillene fyker.
LITTERATUR­GARASJEN: Det er på det store arbeidsrom­met i første etasje det foregår. Her krangler, leker og diskuterer Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevi­nk Lund så fillene fyker.
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN
 ??  ?? PORSGARASJ­EN: Per Erik Buchanan Andersen solgte seg ut av Porsgarasj­en, men tok med seg garasjenav­net.
PORSGARASJ­EN: Per Erik Buchanan Andersen solgte seg ut av Porsgarasj­en, men tok med seg garasjenav­net.
 ??  ?? SYKDOM: Parallelt med etablering­en av Litteratur­garasjen har Astrid slitt med en kreftdiagn­ose.
SYKDOM: Parallelt med etablering­en av Litteratur­garasjen har Astrid slitt med en kreftdiagn­ose.
 ??  ?? INSPIRASJO­N: De bor på en høyde med utsikt over Vessia. Bydelen utgjør en stor del av rammen rundt barnebøken­e.
INSPIRASJO­N: De bor på en høyde med utsikt over Vessia. Bydelen utgjør en stor del av rammen rundt barnebøken­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway