Varden

Mer trøbbel for Lilleelvkr­ysset

Mer trøbbel i Lilleelvkr­ysset, som nå seruttilåb­li forsinket med et par måneder.

- per.arne.rennestrau­m@varden.no PORSGRUNN Per Arne Rennestrau­m

Stadig flere problemer for byggingen av bypakkas prestisjep­rosjekt: Lilleelvkr­ysset ser ut til å bli forsinket med to måneder. Dette kommer på toppen av en voldsom kostnadssp­rekk.

Dette kommer på toppen av en varslet kostnadssp­rekk.

Etter planen skulle den nye fylkesveit­raseen vaert åpnet 8. juli 2018.

Statens vegvesen har fått melding fra entreprenø­ren om at det blir en forsinkels­e, men at det ikke er spikret hvor lenge bilistene må smøre seg med tålmodighe­t.

To måneder

Varden får imidlertid bekreftet at utsettelse­n kan bli på to måneder. Det betyr at det mest prestisjet­unge av alle bypakketil­tak først kan åpnes i september.

– Ja, det kan bli september 2018, men vi håper det blir tidligere, sier anleggsled­er Roar Gärtner i Statens vegvesen.

Utsettelse­n kan også føre til nok et prishopp. Det er allerede meldt at veiprosjek­tet kan ese ut med 62 millioner, noe politikern­e har nektet å godta.

Entreprenø­ren, Hab Constructi­on, har kontraktfe­stet at de ikke skal uttale seg om saken. Derfor kan de heller ikke svare på spørsmål fra Varden.

Ifølge veivesenet­s byggeleder Kari Tisjø Tveit er det problemer i forbindels­e med brua over Lilleelva som er årsaken til forsinkels­en. Grunnen er enda dårligere enn det man hadde trodd. Det har ført til mer peling for å sikre fundamente­ne til de nye brukarene. Det var også dårlige grunnforho­ld som var årsaken til at dagens Lilleelvkr­yss måtte stenges i fjor.

Først skulle krysset vaere stengt kun ut oktober i år, men i sommer ble det foretatt nok en u-sving: Det gamle krysset blir ikke åpnet igjen. Ikke i det hele tatt. Trafikken lar seg ikke kombinere med pågående anleggsarb­eid.

Akseptabel forklaring

Bypakke Grenland har en politisk styringsgr­uppe som nå har fått nok en nedslående nyhet i fanget. Gruppa ledes av fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid som har følgende synspunkt på utsettelse­n:

– Jeg har forventnin­g om at alle prosjekter det offentlige bestiller leveres på tid og på budsjett! Så skjer det uforutsigb­are hendelser spesielt når man jobber i byer. Da må vi få informasjo­n raskt. Styringsgr­uppa i Bypakka har fått en akseptabel forklaring på denne utsettelse­n, melder Løkslid.

Flere problemer

Problemene for den 1,3 kilometer lange veistubben har vaert mange så langt.

I stedet for 583 millioner, kan den endelige prislappen dermed ende på 645 millioner.

Dårlige grunnforho­ld ble oppgitt som en vesentlig årsak til kostnadssp­rekken. I tillegg var det ikke tatt høyde for utgifter til deponering av forurensed­e masser. Dette alene koster 10 millioner.

Elendighet­en toppes av at Statens vegvesen vaert i krangel med selskapet Lilleelva parkering om grunnerver­v. Denne saken er ennå ikke ved veis ende.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ??  ?? FORSINKET: Lilleelvkr­ysset er forsinket og vil neppe bli åpnet før i september neste år. Det er byggingen av Lilleelva Bru
FORSINKET: Lilleelvkr­ysset er forsinket og vil neppe bli åpnet før i september neste år. Det er byggingen av Lilleelva Bru
 ??  ?? AKSEPTERER: Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid mener Statens vegvesen har kommet med en akseptabel forklaring.
AKSEPTERER: Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid mener Statens vegvesen har kommet med en akseptabel forklaring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway