Varden

Problemet oppstår dersom man får styreverv fordi man er politiker.

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

På tirsdagens generalfor­samling i det kommunalt eide selskapet Porsgrunn Utvikling vil det bli kunngjort hvem som blir selskapets nye styreleder. I forkant vil ikke ordfører Robin Kåss (Ap), som også er selskapets generalfor­samling, si hvem det er, men at det ikke er en politiker, men en person med bred erfaring fra eiendomsbr­ansjen. Dernest sier Kåss at det skal opprettes en valgkomité for kommunalt eide selskaper, hvis oppgave er å sørge for å fylle kommunens styreplass­er med folk med riktig kompetanse: – Det er ikke politiske posisjoner, men kompetanse som skal vaere avgjørende for hvem som velges, sier Kåss.

«Kompetanse» er ingen objektiv og absolutt størrelse. I Skien kommune er «kompetanse» første kulepunkt på listen over kriterier for valg av styremedle­mmer i kommunalt eide selskaper. Ordet er også understrek­et og det påpekes også til at «de viktigste kompetanse­områdene som bør vaere represente­rt/tilgjengel­ig i de fleste styrer der kommunen deltar er: økonomi, jus, sektor-/bransjekom­petanse og politiske prosesser». Det finnes opplagt mye kompetanse i de politiske partiene, og tydeligvis så mye at det ikke er plass til annet enn politikere i styrene til Ibsenhuset og Kontorbygg – som to eksempler.

Det er slett ingen motsetning mellom det å vaere politiker og det å inneha riktig kompetanse for styreverv. Problemet oppstår dersom man får styreverv fordi man er politiker. Å lede et selskap på vegne av befolkning­en handler om mer enn posisjoner, makt og styrehonor­arer som fordeles etter kommuneval­g. Signalene fra Porsgrunn og Robin Kåss er derfor positive.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway