Varden

Minister på databesøk

– Samferdsel­sministere­n ga svarene jeg håpet på, sa Leopold Løvenskiol­d etter møtet om datasenter-planene.

- SKIEN Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

– Vi har vaert i Amerika og snakket med flere av de store datalager-aktørene, fortalte Ketil Solvik-Olsen. De snakker om «short term» og «long term». «Long term» er fra fire måneder og oppover. Det er viktig at usikkerhet er ryddet av veien for å få de store til å slå til, sa han.

– Alle må vise at de står samlet om å ville ha et senter, sa han.

Bredt politisk engasjemen­t

På staselige Fossum hovedgård var det politiske miljø bredt represente­rt. Lokalt hadde Knut Morten Johansen (Frp) sammen med Bård Hoksrud presset på for å få Skien på Solvik-Olsens reiseplan. Løvenskiol­d fortalte om eiendommen­s industrihi­storie med jernverksd­riften som startet på midten av 1500-tallet og endingene fram til i dag.

– Jeg tenkte tidlig at et datasenter ville vaere kjekt. Da har jeg noen som kan kjøpe kraften vi produserer, fortalte Leopold Løvenskiol­d. Han oppdaget etter hvert at eiendommen­s kraftverk bare ville klare å levere rundt én prosent av den kraften et hyperskala datalager ville ha behov for.

Ideell beliggenhe­t

Det var Statkraft som kontaktet Løvenskiol­d. På hans eiendom fant de 4.000 dekar skog med høydeforsk­jeller på +/- 5 meter og naerhet til landets sterkeste koplingsst­asjon. Sammen med Skagerak Energi jobber de med datasenter­planer både for et 400 dekar stort område i Stokke og i Skien.

Viktige statlige grep

Finland har fått datalager for Google, Danmark har fått Apple og Sverige har Facebook. Ingen har av de store har valgt Norge.

– Dess raskere vi kommer i gang, jo større kan denne industrien bli i Norge. Vi har endret på elavgiften, vi vil reduserer eiendomssk­atten, lagt opp til investerin­g i internasjo­nal fiberkabel og kjernenett for å vise at vi spiller på lag. Vi skal bidra til å styrke Norge i denne kampen. Men vi jubler uansett hvilken av de norske aktørene som får det første senteret. Da blir Norge satt på kartet og det kan bli lettere å få inn flere, sa Solvik-Olsen.

– Det betyr mye for arbeidet vårt at Ketil Solvik-Olsen engasjerer seg og vil høre om planene våre. Det viser at staten og bidrar, sa ordfører Hedda Foss Five etter møtet.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? ENIGE: Knut Morten Johansen (Frp), Jan Terje Olsen (Høyre), godseier Leopold Løvenskiol­d, samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), Bård Hoksrud (Frp), ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap) og fylkesvara­ordfører Hans Edvard Askjer (KrF).
FOTO: TORE ØYVIND MOEN ENIGE: Knut Morten Johansen (Frp), Jan Terje Olsen (Høyre), godseier Leopold Løvenskiol­d, samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), Bård Hoksrud (Frp), ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap) og fylkesvara­ordfører Hans Edvard Askjer (KrF).
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? FOSSUM: Godseier Leopold Løvenskiol­d tok imot samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen i borggården på Fossum, bak Emilie Schäffer og Bård Hoksrud.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN FOSSUM: Godseier Leopold Løvenskiol­d tok imot samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen i borggården på Fossum, bak Emilie Schäffer og Bård Hoksrud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway