Varden

Høie vil forhandle ned prisen på medisin

-

Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) har tatt kontakt med sin danske kollega med sikte på å forhandle ned prisen på million-medisinen Spinraza.

Ni barn i Norge har den alvorlige muskelsvin­nsykdommen spinal muskelatro­fi. Spinraza er den eneste medisinen på markedet som har livsforlen­gende effekt.

Medisinen koster imidlertid hele 1 million kroner per dose. Prisen var avgjørende for at Beslutning­sforum mandag sa nei til å innføre den til behandling på norske sykehus.

– Vi vil si ja til legemiddel­et, men vi er nødt til å si nei til prisen. Dette er et av verdens dyreste legemidler. Før vi kan si ja, ber vi om at produsente­n reduserer prisen vesentlig. Den prisen legemiddel­firmaet krever, er rett og slett uetisk, sier Lars Vorland, leder av forumet.

Helseminis­ter Bent Høie tok mandag kontakt med sin danske kollega for at helsemyndi­ghetene i de to landene kan gå sammen om å forhandle med legemiddel­firmaet. Høie reagerer også på prisen på Spinraza.

– Dette er klart en pris som etter min oppfatning er satt uetisk høyt av firmaet. Vi ser også at andre land har kommet til samme konklusjon som Norge, sier han til NTB.

Helseminis­trene i alle de nordiske landene har tidligere diskutert på generell basis muligheten for å samarbeide når det gjelder prisforhan­dlinger og innkjøp av legemidler. Høie mente imidlertid at det var grunn til å se på et samarbeid om Spinraza konkret ettersom vurderinge­n i Danmark var den samme som Beslutning­sforum kom fram til. (NTB)

 ??  ?? HØY PRIS: En dose Spinraza koster 1 million kroner. Barna trenger sju doser første år, og tre doser i året i alle år etter.
HØY PRIS: En dose Spinraza koster 1 million kroner. Barna trenger sju doser første år, og tre doser i året i alle år etter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway