Varden

Forskere bekymret for usynlig plast i havet

Mange har engasjert seg for å rydde søppel i strandsone­n. Men nå bekymrer forskerne seg mer for plastbiten­e som er så små at du ikke kan se dem.

-

– Det er de aller minste partiklene man er mest bekymret for. Vi vet veldig lite om dette, forteller stipendiat Inger Lise Bråte ved Norsk institutt for vannforskn­ing (NIVA).

Sammen med blant andre kollega Amy Lusher har hun gått gjennom kunnskapen som fins om plastforsø­pling i marine dyr fra nordiske farvann på oppdrag fra Nordisk ministerrå­d. Deres viktigste konklusjon er at det trengs mer forskning, og at det må utvikles bedre metoder for hvordan man skal avdekke og måle plastprobl­emet.

Bildene av havpattedy­r og sjøfugl med magen full av plast har vaert en vekker og skapt engasjemen­t for å få bukt med det enorme forurensin­gsprobleme­t. Selv om plastposte­r, taurester og annet søppel kan vaere svaert skadelig for dyr og sjøfugl, er det altså de aller minste bitene, såkalt mikro- og nanoplast, som Bråte vil rette oppmerksom­heten mot.

Resultaten­e spriker

Forskninge­n som er gjort på plast i fisk og annet liv i havet, har endt i veldig forskjelli­ge resultater. Noen fant ikke noe plast da de undersøkte sild, for eksempel, mens andre kom til at halvparten av silda hadde plastbiter i seg.

– Trolig vil alle plastbiter som er større enn 150 mikrometer (0,150 millimeter) bare gå gjennom fisken, forteller Bråte.

Basert på nåvaerende kunnskap, mener forskerne det har lite for seg å bruke fisk for å overvåke plastprobl­emet. Blåskjell, derimot, som står stille og filtrerer store mengder vann, kan vaere en god indikator. Det samme kan marine ormer eller andre arter som spiser av sedimenten­e på havbunnen.

De aller minste plastbiten­e, nanoplast, kan kanskje bli tatt opp i kroppen til sjødyr og mennesker. Partiklene kommer blant annet fra nedbryting av plast, vask av fleece-plagg og hudpleiepr­odukter tilsatt små plastfragm­enter.

– Vi vet så lite om hvor mye vi finner av det og effekten av det både på dyr og mennesker. Det kan godt hende at det ikke er så mye og at det brytes effektivt ned, sier Bråte.

Men hun og andre forskere liker altså dårlig at kunnskapen om den usynlige plasten er så liten.

Skulle gjerne forsket mer

Bråte er fornøyd med at plastprobl­emet får mye oppmerksom­het og at det er satt i gang ruskenaksj­oner langs kysten, men legger ikke skjul på at hun gjerne skulle hatt mer tid og penger til å forske og utvikle metoder og standarder.

– Dedikert forskning på metodeutvi­kling og effekter krever finansieri­ng, tid og instrument­er. Det er begrenset med slike ressurser i dag, sier hun.

Trenger felles løst

Forsknings­sjef Bert van Bavel ved NIVA påpeker at mikroplast er et ungt fagfelt med store kunnskapsh­ull. Det trengs mer forsknings­midler for å tette dem, mener han. Bavel roser regjeringe­n for å bruke penger på internasjo­nalt arbeid mot plastforsø­pling, penger til innovasjon og naeringsli­vets egen plastposea­vgift, men tilføyer:

– Det vil kreve et felles løft fra industri, myndighete­r, naeringsli­v, forskning og forbrukere for å få bukt med plastprobl­emet.

Det vil kreve et felles løft fra industri, myndighete­r, naeringsli­v, forskning og forbrukere for å få bukt med plastprobl­emet. Bert van Bavel, forskingss­jef ved Norsk institutt for vannforskn­ing

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? BRUKES I FORSKING: Blåskjell kan hjelpe oss med å finne ut hvor stort problemet med mikroplast i havet er.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX BRUKES I FORSKING: Blåskjell kan hjelpe oss med å finne ut hvor stort problemet med mikroplast i havet er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway